Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

«Η Βραζιλία δεν είναι μόνο ποδόσφαιρο»

Μορφή γενικευμένης διαμαρτυρίας για την ποιότητα ζωής και δημοκρατίας λαμβάνουν οι ογκώδεις διαδηλώσεις που συγκλονίζουν τη μεγαλύτερη χώρα της Λατινικής Αμερικής από τις 13 Ιουνίου.

brazil triaΜονάδες της στρατιωτικής αστυνομίας στέλνει σε πέντε μεγάλες πόλεις της Βραζιλίας η κυβέρνηση και συγκεκριμένα στο Ρίο ντε Τζανέιρο, στο Μίνας Γκεράις, την Μπαΐα, την Σιαρά και την πρωτεύουσα Μπραζίλια. Πρόκειται για τις πόλεις, που φιλοξενούν εφέτος τους αγώνες ποδοσφαίρου για το Κύπελλο Συνομοσπονδιών της Fifa, προάγγελο του Μουντιάλ του 2014.

Το κόστος διοργάνωσης του Μουντιάλ, που έχει ήδη φθάσει τα 3,3 δισ. ρεάλ (ποσό τριπλάσιο αυτού που δαπάνησε η Νότιος Αφρική για τη διοργάνωση του 2010) ενώ μόνο τα μισά στάδια είναι έτοιμα, ήταν ένας από τους λόγους, που πυροδότησαν τη λαϊκή δυσαρέσκεια, η οποία σιγόβραζε σε μία χώρα με τεράστιες κοινωνικές ανισότητες και υψηλό κόστος διαβίωσης.

«Νόμιζαν ότι θα σταματούσαμε για να δούμε ποδόσφαιρο, αλλά η Βραζιλία δεν είναι μόνο ποδόσφαιρο», έλεγαν οι διαδηλωτές ενώ ένα από τα πανώ έγραφε: «Γήπεδα του πρώτου κόσμου, σχολεία και νοσοκομεία του τρίτου κόσμου».

Διάσημοι Βραζιλιάνοι ποδοσφαριστές, που παίζουν σε ομάδες του εξωτερικού, πήραν το μέρος των διαδηλωτών. Ο περίφημος «Χουλκ» δήλωσε, σύμφωνα με τον Guardian, ότι οι συμπατριώτες του που συμμετέχουν στις διαμαρτυρίες θέλουν να αλλάξουν τη χώρα προς το καλύτερο. Ο ίδιος άλλωστε, όπως και οι περισσότεροι Βραζιλιάνοι «μάγοι» της μπάλας προέρχονται από τα κατώτερα οικονομικά και κοινωνικά στρώματα.

Συχνά το ποδόσφαιρο είναι ο μόνος δρόμος μακριά από τις φαβέλες για τους φτωχούς μιγάδες. Γι” αυτό και η εθνική ομάδα της Βραζιλίας, η αγαπητή σε όλο τον πλανήτη Σελεσάο, σύσσωμη τάχθηκε στο πλευρό των διαδηλωτών σύμφωνα με τη Sueddeutsche Zeitung. Ο ομοσπονδιακός προπονητής Σκολάρι άλλωστε δήλωσε «Η Σελεσάο είναι ο λαός».

Ο βραζιλιάνικος λαός μπορεί να ζει καλύτερα από ότι δέκα χρόνια πριν, αλλά ζητά δημόσιες υπηρεσίες ανάλογες με εκείνες των ανεπτυγμένων χωρών, ενώ η άνοδος του πληθωρισμού εξηγεί γιατί οι διαδηλώσεις ξεκίνησαν αρχικά με αφορμή την αύξηση της τιμής των εισιτηρίων στα μέσα μαζικής μεταφοράς στο Σάο Πάολο, στις 2 Ιουνίου. Γρήγορα όμως οι αντιδράσεις έλαβαν τη μορφή γενικευμένης διαμαρτυρίας για τα υψηλά ποσοστά διαφθοράς, την κακή κατάσταση του συστήματος εκπαίδευσης και υγείας, την κακή ποιότητα των δημόσιων υπηρεσιών (όπως οι μεταφορές) σε αναντιστοιχία με την υψηλή φορολογία.

Οι βίαιες τακτικές που χρησιμοποίησε η αστυνομία προκειμένου να διαλύσει τις αρχικές διαδηλώσεις εξαγρίωσαν ακόμη περισσότερο τους πολίτες. Οι σφοδρότερες συγκρούσεις σημειώθηκαν την περασμένη Πέμπτη στο Σάο Πάολο. Η αστυνομία χρησιμοποίησε δακρυγόνα και πλαστικές σφαίρες προκειμένου να διαλύσει το πλήθος των διαδηλωτών με συνέπεια να τραυματιστούν περισσότερα από 100 άτομα τραυματίστηκαν. Μεταξύ των τραυματιών συμπεριλαμβάνονται 15 δημοσιογράφοι, ορισμένοι εκ των οποίων σύμφωνα με το Reuters, δέχτηκαν εσκεμμένα επίθεση.

Οι διαδηλώσεις στη Βραζιλία έλαβαν ήδη το προσωνύμιο «το κίνημα της σαλάτας», επειδή πολλοί διαδηλωτές συνελήφθησαν με μόνο ενοχοποιητικό στοιχείο το ότι κουβαλούσαν μαζί τους ξύδι για να προστατευθούν από τη δράση των δακρυγόνων. Πρόκειται για τη σημαντικότερη εκδήλωση κοινωνικής δυσαρέσκειας στη Βραζιλία από το 1992, όταν ο τότε πρόεδρος Φερνάρντο Κολόρ Ντε Μέλιο υποχρεώθηκε να παραιτηθεί λόγω κατηγοριών για διαφθορά.

Η σημερινή πρόεδρος της Βραζιλίας Ντίλμα Ρούσσεφ, πολιτικό παιδί του Λούλα ντα Σίλβα, η οποία θα δώσει τη μάχη της επανεκλογής της το 2014, αντιμετωπίζει με ήπιο πολιτικό λόγο τις διαδηλώσεις, λέγοντας ότι το μέγεθος τους «δείχνει την ενέργεια της δημοκρατίας μας, τη δύναμη της φωνής των δρόμων και την ευγένεια του πληθυσμού μας».

(Visited 1 times, 1 visits today)
By