Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

Η Β. Κορέα απειλεί με άρση ανακωχής

north koreaΗ Βόρεια Κορέα απείλησε χθες με ακύρωση της εκεχειρίας του 1953 που τερμάτισε τον πόλεμο της Κορέας σε περίπτωση που οι ΗΠΑ προχωρήσουν σε επιβολή νέων κυρώσεων για τις πυρηνικές της δοκιμές, όπως μεταδίδει το CNN.

Σύμφωνα με τα διεθνή μέσα, Βόρεια και Νότια Κορέα παραμένουν σε μια εμπόλεμη κατάσταση καθώς ο πόλεμος της Κορέας είχε λήξει με ανακωχή και όχι με συνθήκη ειρήνης.

Εν τω μεταξύ ΗΠΑ και Κίνα συμφώνησαν επί του σχεδίου του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ σχετικά με τις κυρώσεις που θα επιβληθούν στη Βόρεια Κορέα για την πυρηνική δοκιμή που πραγματοποίησε τον προηγούμενο μήνα.

Η Ρωσία, από την πλευρά της, είναι έτοιμη να υποστηρίξει σχέδιο απόφασης το οποίο προβλέπει την επιβολή κυρώσεων κατά της Βόρειας Κορέας, εάν το σχέδιο αυτό αφορά μόνο το πυρηνικό και το πυραυλικό πρόγραμμα της Πιονγκγιάνγκ.

Στρατιωτικές πηγές της Πιονγκγιάνγκ δηλώνουν πως θα προχωρήσουν σε διακοπή τηλεφωνικής σύνδεσης με τη Νότια Κορέα ενώ δεν είναι η πρώτη φορά που απειλεί με άρση ανακωχής. Στον απόηχο των πυρηνικών δοκιμών του 2009, είχε γίνει ανάλογη δήλωση από την πλευρά της Πιονγκγιάνγκ λόγω ένταξης της Ν. Κορέα  σε αντιπυρηνικό πρόγραμμα των ΗΠΑ.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι, δήλωσε σε συνέντευξή του στο CNN χθες πως η Πιονγκγιάνγκ συνεχίζει να κάνει «απερίσκεπτες κινήσεις που απειλούν την περιοχή, τους γείτονές τους και τώρα, άμεσα, τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Είναι πολύ εύκολο για τον Kim Jong Un να αποδείξει την καλή του πρόθεση. Απλά μην προχωρήσει σε επόμενη πυρηνική δοκιμή. Ας δηλώσει πως είναι έτοιμος να διαπραγματευτεί».

Ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας με δικαίωμα βέτο, η Κίνα μπορεί να επηρεάσει σημαντικά τις αποφάσεις του συμβουλίου ενώ έχει στηρίξει στο παρελθόν αυστηρές κυρώσεις στο καθεστώς του Kim Jong Un. Οι δύο κομμουνιστικές χώρες υπήρξαν στενοί σύμμαχοι στο παρελθόν δεδομένου ότι η Κίνα είχε παραδώσει στρατιωτικό υλικό και στρατεύματα κατά τον πόλεμο της Κορέας.[space size=»30″]

By