Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Η Γαλλία «πάγωσε» την παράδοση πολεμικού πλοίου προς την Ρωσία

Εξαιτίας των ενεργειών της Μόσχας στην ανατολική Ουκρανία

olad

Η γαλλική κυβέρνηση δεν μπορεί να προχωρήσει με την προγραμματισμένη παράδοση στη Ρωσία του ενός από τα δύο πολεμικά πλοία Μιστράλ, που μεταφέρουν ελικόπτερα, ανακοίνωσε το Γραφείο του προέδρου της χώρας Φρανσουά Ολάντ, επικαλούμενο τις πρόσφατες ενέργειες της Μόσχας στην ανατολική Ουκρανία.

«Ο Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας, έχει καταλήξει στο συμπέρασμα ότι, παρά την προοπτική της κατάπαυσης πυρός, που δεν έχει επιβεβαιωθεί, οι συνθήκες για την παράδοση του πρώτου πλοίου δεν είναι κατάλληλες» προστίθεται στην ανακοίνωση της Γαλλικής Προεδρίας.

Η συμφωνία μεταξύ Γαλλίας και Ρωσίας για την παράδοση από το Παρίσι στη Μόσχα των δύο πολεμικών πλοίων είχε γίνει τον περασμένο Ιούνιο.

Όμως, στα τέλη Ιουλίου, ΗΠΑ και Μεγάλη Βρετανία αντέδρασαν στην ολοκλήρωση αυτή της συμφωνίας.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον είχε δηλώσει ότι η παράδοση της παραγγελίας θα ήταν «αδιανόητη» για τη Μεγάλη Βρετανία υπό τις παρούσες συνθήκες.

«Πρέπει να πιέσουμε τη Ρωσία μαζί με όλους τους συμμάχους μας για να της πούμε ότι δεν μπορούμε να κάνουμε δουλειές μαζί της όπως σύνηθως όταν μία χώρα συμπεριφέρεται με αυτό τον τρόπο», είχε πει στους δημοσιογράφους.

Ανάλογη γνώμη με τη Μ. Βρετανία είχαν και οι ΗΠΑ, με υψηλόβαθμο Αμερικανό αξιωματούχο να επαναδιατυπώνει την αντίθεση του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα στη συμφωνία Γαλλίας – Ρωσίας για εξοπλιστικά προγράμματα.

Αν και πρόεδρος της Γαλλίας τότε είχε δήλωσε ότι το πρώτο πλοίο έχει σχεδόν κατασκευαστεί και ότι η παράδοσή του αναμενόταν να γίνει τον Οκτώβριο, σήμερα ανακοινώθηκε πως η παράδοση παγώνει.

By