Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Η Γερμανία έχει κηρύξει πόλεμο (;)

H κατάσχεση του πλούτου των πολιτών άλλων κρατών είναι δείγμα ότι ήρθε το τέλος της ελευθερίας στην Ευρωζώνη.

 

Γράφει ο Χρήστος Αλωνιστιώτης
Τεχνικός αναλυτής αγορών της FXCM και του DailyFX.gr

 

eurowar

Τα γεγονότα που συνέβησαν στην Κύπρο ανέτρεψαν μια σειρά από ελευθερίες και δικαιώματα, τα οποία οι Ευρωπαίοι πολίτες είχαν πειστεί ότι έχουν κατακτήσει. Η απόφαση της Γερμανίας να δεσμεύσει τις καταθέσεις των καταθετών στις κυπριακές τράπεζες δεν διαφέρει σε τίποτα από το στόχο ενός πραγματικού πολέμου: την κατάσχεση του πλούτου των πολιτών άλλων κρατών.
Η Γερμανία πλέον δεν δίνει περιθώρια διαπραγματεύσεων αλλά δείχνει σε όλους ότι οι αντοχές της έχουν εξαντληθεί και ότι υπάρχει μόνο ένας δρόμος: ο δικός της δρόμος. Οι ευρωπαϊκές χώρες θα κατανοήσουν δυστυχώς αργά, γιατί είναι σημαντικό να μπορείς να επιλέξεις τους συμμάχους σου.Οι ενέργειες της Γερμανίας απλά επιβεβαίωσαν το στόχο της γερμανικής πολιτικής για τον πλήρη έλεγχο όλων των χωρών της Ευρώπης. Ο πολιτικός και οικονομικός έλεγχος κάθε ευρωπαϊκής χώρας έχει περάσει στη Γερμανία. Η μεγαλειώδης επιδίωξη της Γερμανίας να αποτελεί το κέντρο μιας αυτοκρατορίας επιβεβαιώθηκε με τον πιο ανορθόδοξο τρόπο: την κατάσχεση της περιουσίας των πολιτών μιας χώρας της Ε.Ε. (και φυσικά και άλλων εκτός αυτής).

Το αίτημα για πολιτική, τραπεζική και οικονομική ενοποίηση περνά μέσα από τον σαφή έλεγχο της κυριαρχίας των χωρών από τη Γερμανία. Αυτό που είναι εξαιρετικά αρνητικό είναι ότι η Γερμανία θέλησε να φτάσει στα άκρα για μόλις 5,5 δισ. ευρώ. Το δεύτερο πιο ανησυχητικό γεγονός είναι η αντίδραση των αγορών.

Μετά από μια τόσο αρνητική εξέλιξη που αλλάζει τις ισορροπίες στην Ευρωζώνη, οι αγορές αρνούνται να κινηθούν πτωτικά. Το γεγονός αυτό δίνει στήριξη στις πρακτικές της Γερμανίας και το πραγματικό μήνυμα αυτής της εξέλιξης είναι ότι, η Γερμανία, μόλις απέκτησε το δικαίωμα να χρησιμοποιήσει κάθε αθέμιτο μέσο προκειμένου να επιτύχει το στόχο της.

Η απόφαση αυτή δημιουργεί ένα «προηγούμενο» και δεν θα αργήσει να εφαρμοστεί και σε άλλες χώρες. Η ενέργεια αυτή, ουσιαστικά καταργεί την ασφάλεια των καταθέσεων των πολιτών στις χώρες της ΕΕ. Φυσικά, οι τράπεζες θα βρεθούν αντιμέτωπες με ένα νέο κύκλο φυγής των καταθέσεων προς τις γνωστές χώρες και προς τη Γερμανία.
Το γεγονός ότι οι τράπεζες στην Κύπρο θα παραμείνουν κλειστές δεν οφείλεται, κατά την άποψή μας, σε προσπάθειες αποτροπής ενός μαζικού κύματος απόσυρσης των καταθέσεων. Αυτό θα συμβεί την επομένη της επαναλειτουργίας των τραπεζών. Ο κύριος λόγος είναι ότι ακόμα δεν έχει αποφασιστεί πόσο ακριβώς θα είναι το «κούρεμα» των καταθέσεων.Η διαρροή των καταθέσεων θα αποδυναμώσει ακόμα περισσότερο το τραπεζικό σύστημα και η ΕΚΤ θα κληθεί και πάλι να συνδράμει στην παροχή ρευστότητας. Είναι βέβαιο ότι τα ποσά που θα χρειαστούν είναι ιδιαίτερα μεγάλα. Η στήριξη της ΕΚΤ όμως είναι βραχυπρόθεσμη και τα κεφάλαια θα πρέπει να επιστραφούν. Η τραπεζική φερεγγυότητα πλήττεται βάναυσα και αυτό οδηγεί μετά βεβαιότητας σε σμίκρυνση του τραπεζικού κλάδου και σε ρευστοποιήσεις διαφόρων assetsπροκειμένου να καλυφθούν οι κεφαλαιακές απαιτήσεις.

Στην Ευρωζώνη έχει ανατείλει μια νέα ημέρα. Από το Σάββατο, τίποτα δεν είναι ίδιο και σίγουρα όλα θα είναι διαφορετικά και σε μερικούς μήνες από σήμερα. Ιταλία και Ισπανία, θα βρεθούν στο στόχαστρο.

Τα μεγέθη είναι πολύ μεγαλύτερα και τα διαπραγματευτικά πολύ διαφορετικότερα. Οι Ιταλοί απειλούν να φύγουν από το ευρώ αλλά σημασία έχει τι θα αποφασιστεί την κρίσιμη ώρα όπου οι δυο πλευρές θα συναντηθούν σε κάποια επόμενη Σύνοδο Κορυφής. Όπως σε κάθε πόλεμο, οι συμμαχίες είναι αυτές που καθορίζουν την έκβαση του πολέμου. Μπορεί η Ιταλία να συσπειρώσει τις μεγάλες δυνάμεις ενάντια στο νέο-φεουδαρχικό γερμανικό όραμα; Ή θα επιλέξει να δώσει τη δική της μοναχική μάχη με στόχο να ενεργοποιήσει αργότερα τα αντανακλαστικά των υπολοίπων;

Η Γερμανία δείχνει ότι είναι περισσότερο έτοιμη από κάθε άλλη φορά να μπει σε μια φάση σκληρού οικονομικού πολέμου. Αν αυτό ισχύσει, τότε όλοι θα πρέπει να θυμούνται, ότι ένα μεγάλο μέρος του πλούτου (οποιασδήποτε μορφής) των Ευρωπαϊκών χωρών βρίσκεται υπό την άμεση επιρροή της Γερμανίας.

By