Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Η Γερμανία αποδεσμεύει 500 εκατ. ευρώ για τις ανάγκες των Σύρων προσφύγων

Οι ΗΠΑ χορήγησαν επιπλέον 10 εκατομμύρια δολάρια στον σκοπό

Syria_prosfyges_5

Η Γερμανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι αποδεσμεύει το ποσό των 500 εκατομμυρίων ευρώ για να επενδύσει στις ανάγκες των Σύρων προσφύγων που έχουν εκτοπιστεί από τη βάση τους τα τελευταία τρία χρόνια του πολέμου.

Την ανακοίνωση έκανε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ κατά τη λήξη της διεθνούς διάσκεψης στο Βερολίνο με τη συμμετοχή τουλάχιστον 40 εκπροσώπων χωρών και διεθνών οργανισμών, λέγοντας ότι η οικονομική βοήθεια αυτή, τόσο ανθρωπιστική όσο και αναπτυξιακή, θα πρέπει να διατεθεί μέσα στα επόμενα τρία χρόνια.

Η διάσκεψη κατέληξε σε συμφωνία, την Διακήρυξη του Βερολίνου, με την οποία οι γειτονικές χώρες δεσμεύονται να προσφέρουν εκπαίδευση και υπηρεσίες υγείας στους πρόσφυγες, ενώ οι δωρήτριες χώρες να βοηθήσουν οικονομικά. Επίσης θα αυξηθεί η βοήθεια προς τους εσωτερικά εκτοπισμένους.

Όπως τόνισε ο Σταϊνμάγερ μία πραγματική λύση θα υπάρξει μόνο όταν τελειώσει ο πόλεμος στη Συρία.

Από την πλευρά τους οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν τη χορήγηση επιπλέον 10 εκατομμυρίων δολαρίων σε ανθρωπιστική βοήθεια προς τις κοινότητες εκείνες που φιλοξενούν Σύρους πρόσφυγες.

Όπως ανακοίνωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, τα χρήματα αυτά που θα διατεθούν στο Αναπτυξιακό Πρόγραμμα του ΟΗΕ θα ικανοποιήσουν τις ανάγκες για σχολεία, νοσοκομεία, έδρα υδροδότησης και αποχέτευσης και θα στηρίξουν τους εργαζόμενους σε αυτά.

Στη διάσκεψη μετείχαν, μεταξύ άλλων, και ανώτεροι αξιωματούχοι από τον Λίβανο, την Ιορδανία και την Τουρκία, τρεις χώρες που έχουν δεχτεί τους περισσότερους πρόσφυγες από τη Συρία. Σημειώνεται ότι το ένα τέταρτο του πληθυσμού στον Λίβανο σήμερα είναι πρόσφυγες από τη Συρία.

By