Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Η Γερμανία βάζει λεφτά στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Η κρατική επενδυτική τράπεζα KfW υπογράφει μνημόνιο συνεργασίας για τη σύσταση ταμείου, το οποίο θα υποστηρίζει τις επιχειρήσεις στην Ελλάδα

Του Νίκου Φιλιππίδη

eurogermanyΑπό τον ισχυρό άνδρα της κρατικής επενδυτικής τράπεζας KfW Dr Ulrich Schröder και ομάδας ειδικών της τράπεζας, θα συνοδεύεται κατά την επίσκεψη του στην Αθήνα, την προσεχή Πέμπτη, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Wolfgang Schaeuble.

Ο 61χρονος πρόεδρος της Kreditanstalt fuer Wiederaufbau ή Πιστωτικό Ίδρυμα για την Ανοικοδόμηση, ο οποίος μαζί με την διοίκηση του Invest inGreece υπό τον πρόεδρο του Αριστομένη Συγγρό, έχουν τρέξει όλες τις διαδικασίες για την ίδρυση του επενδυτικού ταμείου υποστήριξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στην Ελλάδα, με πιθανότερο όνομα «Institution for Growth in Greece», αναμένεται να υπογράψει για λογαριασμό της γερμανική πλευράς το μνημόνιο συνεργασίας για την σύσταση του ταμείου.

Έδρα του ταμείου θα είναι το Λουξεμβούργο και όχι η Αθήνα, ενώ τα καταρχήν κεφάλαια του υπολογίζονται σε περίπου 500 εκ. ευρώ. Η χρηματοδότηση θα προέρχονται από τη γερμανική κρατική επενδυτική τράπεζα KfW, την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ), το ΕΣΠΑ, πιθανότατα το Γαλλικό Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων και άλλους Ευρωπαίους και Έλληνες επενδυτές επενδυτές που θα δεχτούν να τον δανείσουν αγοράζοντας τα χαμηλότοκα (λόγω της εγγύησης του γερμανικού Δημοσίου) ομόλογα του.

Στη χρηματοδοτική υποστήριξη του νέου επενδυτικού φορέα θα μπορούν να ελπίζουν οι οικονομικά υγιείς μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜμΕ), καθώς η επιλογή θα γίνεται βάσει τραπεζικών κριτηρίων. Σ΄ αυτές συγκαταλέγονται τόσο εκείνες οι ελληνικές μικρομεσαίες όσο, κυρίως, και εκείνες οι ευρωπαϊκές ΜμΕ που επιθυμούν να κάνουν κάτι τέτοιο σε συνεργασία με τις ελληνικές.
Ποιά είναι η KfW Τράπεζα;

Η Τράπεζα KfW η γνωστή και ως KfW Banking Group (Τραπεζικός Όμιλος) είναι μια Γερμανική κρατική Τράπεζα ανάπτυξης, η οποία από το σύνολο του ενεργητικού της θεωρείται ως η μεγαλύτερη Εθνική Τράπεζα Ανάπτυξης σε όλον τον κόσμο καθώς επίσης είναι και η τρίτη στη σειρά πιο μεγάλη Τράπεζα της Γερμανίας με έδρα τη Φρανκφούρτη. Το όνομά της προέρχεται από το αρχικό Kreditanstalt Ανασυγκρότησης. Το Πιστωτικό αυτό Ίδρυμα ιδρύθηκε το 1948 μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο ως μέρος του Σχεδίου Μάρσαλ.

Η KfW Τράπεζα είναι ιδιοκτησία της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας κατά 80% και των κρατιδίων κατά το υπόλοιπο 20%. Η νομική εποπτεία υπάγεται στο Ομοσπονδιακό Υπουργείο Οικονομικών με πρόεδρο και διευθύνων σύμβουλο τον κ. Ulrich Schroeder, ενώ το εποπτικό συμβούλιο είναι σήμερα υπό την προεδρία του Υπουργού Οικονομικών κ. Wolfgang Schaeuble.

Τα κεφάλαια της KfW προέρχονται κυρίως από δανεισμό από τις διεθνείς αγορές, μέσω πώλησης ομολόγων που έχουν την εγγύηση του γερμανικού Δημοσίου, ενώ ο τζίρος της ξεπερνά τα 70 δισ. ευρώ. Έχει 70 παραρτήματα σε όλο τον κόσμο και κυρίως στις αναδυόμενες οικονομίες της Κεντρικής και Νότιας Αμερικής, της Αφρικής, στις χώρες των δυτικών Βαλκανίων οι οποίες δεν είναι μέλη ακόμη της Ε.Ε. (Σερβία, Μοντενέγκρο, Κόσοβο, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Αλβανία) και στη Νοτιοανατολική Ασία. Η KfW, μεταξύ άλλων, στοχεύει στην υποστήριξη των επενδύσεων γερμανικών και ευρωπαϊκών επιχειρήσεων στους ακόλουθους τομείς: βιομηχανία επεξεργασίας πρώτων υλών, σιδηροδρομικές γραμμές, αεροπορία, χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί, ενέργεια, ναυτιλία, μεταφορές και κοινωνικές υποδομές.

 

(Visited 1 times, 1 visits today)
By