Κυριακή, 5 Μαΐου, 2024

Η Γερμανία δίνει βίζα στον Ουκρανό ακτιβιστή που είχε βασανιστεί

Ζητούν παρέμβαση του υπουργού Εξωτερικών της Γερμανίας για τον Μπουλάτοφ

image

Ο ουκρανός αντικυβερνητικός ακτιβιστής Ντμίτρο Μπουλάτοφ, ο οποίος νοσηλεύεται σε νοσοκομείο του Βίλνιους μετά την απαγωγή του και τα βασανιστήρια τα οποία υπέστη, διαθέτει πλέον βίζα Σένγκεν και μπορεί, αν το επιθυμεί, να ταξιδέψει στη Γερμανία, δήλωσε εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών.

«Ο Μπουλάτοφ έλαβε βίζα Σένγκεν από τη γερμανική πρεσβεία προκειμένου να μπορέσει να φύγει από την Ουκρανία (…). Αυτή η βίζα Σένγκεν του προσφέρει τη δυνατότητα ανά πάσα στιγμή όχι μόνο να παραμείνει στη Λιθουανία, αλλά επίσης να ζήσει για ένα διάστημα στη Γερμανία» δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Μάρτιν Σέφερ.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Rheinische Post, ο Μπουλάτοφ επιθυμεί να ταξιδέψει στη Γερμανία για να βρει τους γονείς του που ζουν στο Χάγκεν, στο βορειοδυτικό τμήμα της χώρας.

To δημοσίευμα αναφέρεται επίσης σε μια επιστολή του προέδρου των Ευρωπαϊκής Συντηρητικής Νεολαίας Μπένεντικτ Πέτερινγκ προς τον γερμανό υπουργό Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ, στην οποία του ζητεί να επέμβει υπέρ του oυκρανού ακτιβιστή ώστε να πραγματοποιήσει την επιθυμία του.

Ο Πέτερινγκ ενδέχεται να επικοινωνήσει με τον Μπουλάτοφ για το θέμα αυτό, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Ο Μπουλάτοφ βρέθηκε αιμόφυρτος σε ένα δάσος έξω από το Κίεβο στις 30 Ιανουαρίου και κατήγγειλε ότι άγνωστοι που μιλούσαν με ρωσική προφορά τον κρατούσαν όμηρο, τον σταύρωσαν και τον ξυλοκοπούσαν επί μία εβδομάδα.

Ο αντικυβερνητικός ακτιβιστής υποστήριξε ότι οι βασανιστές του τον υποχρέωσαν να ομολογήσει ότι ήταν κατάσκοπος για λογαριασμό των ΗΠΑ.

By