Παρασκευή, 10 Μαΐου, 2024

Η Γερμανία μπλοκάρει την παράδοση στρατιωτικού εξοπλισμού στη Ρωσία

Εκφράζοντας την ελπίδα ότι οι Ευρωπαίοι θα απαγορεύσουν τις παραδόσεις όπλων στη Μόσχα

russia

Η γερμανική κυβέρνηση πάγωσε την παράδοση εκπαιδευτικού στρατιωτικού εξοπλισμού στη Ρωσία από την αμυντική βιομηχανία Rheinmetall, σύμφωνα με ανακοίνωση του Βερολίνου, εκφράζοντας την ελπίδα ότι οι Ευρωπαίοι θα απαγορεύσουν αναδρομικά τις παραδόσεις όπλων στη Μόσχα.

Ο υπουργός Οικονομικών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ επιβεβαίωσε ότι ακύρωσε την άδεια που είχε δώσει στη Rheinmetall να εξάγει τον εξοπλισμό στο πλαίσιο της κατασκευής ενός εκπαιδευτικού στρατοπέδου του ρωσικού στρατού στο Μουλίνο, στην περιοχή του Βόλγα. Την πληροφορία αυτή είχε δημοσιεύσει πρώτη η εφημερίδα Ζιντόιτσε Τσάιτουνγκ.

«Θεωρούμε αναγκαίο στην παρούσα κατάσταση» να μην εγκρίνουμε την παράδοση, ανέφερε εκπρόσωπος του υπουργείου, συμπληρώνοντας ότι όσα μέρη έχουν ήδη παραδοθεί στις ρωσικές αρχές «δεν είναι λειτουργικά».

Η Rheinmetall δεν έχει κάνει κανένα σχόλιο για το θέμα μέχρι στιγμής. Η κυβέρνηση της Γερμανίας είναι σε επαφή με την εταιρεία η οποία έχει τη δυνατότητα, αν θελήσει, να ζητήσει να αποζημιωθεί για την ακύρωση του συμβολαίου της που είχε εγκριθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση της καγκελαρίου Άγγελας Μέρκελ, όπως εξήγησε η εκπρόσωπος.

Σύμφωνα με πληροφορίες των γερμανικών ΜΜΕ, το συνολικό κόστος των εγκαταστάσεων στις οποίες θα εκπαιδεύονταν περίπου 30.000 Ρώσοι στρατιώτες ανέρχεται στα 128 εκατομμύρια ευρώ.

Η απόφαση του Βερολίνου τυπικά δεν εντάσσεται στις κυρώσεις που αποφασίστηκαν την προηγούμενη εβδομάδα από την Ευρωπαϊκή Ένωση σε βάρος της Μόσχας αφού οι Βρυξέλλες απαγόρευσαν μεν την εξαγωγή όπλων και οπλικών συστημάτων προς τη Ρωσία, όχι όμως και την εκτέλεση των συμβάσεων που είχαν ήδη υπογραφεί.

By