Κυριακή, 5 Μαΐου, 2024

Η γυμναστική τρόπος ζωής

 Έρευνες έχουν αποδείξει ότι άτομα που γυμνάζονται σε συχνή βάση τείνουν να έχουν ελάχιστες ή και μηδενικές πιθανότητες να πάθουν κατάθλιψη

Γράφει η Μάντυ Περσάκη
Καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής

mantipersakiΗ γυμναστική είναι για πολλούς κομμάτι της καθημερινότητάς τους. Για πολλούς άλλους πάλι μία βαρετή ανάγκη. Άλλοι βλέπουν την άσκηση ως κάτι το ευεργετικό και άλλοι ως χάσιμο χρόνου. Ένας τρόπος υπάρχει να δεις τη γυμναστική: ως τρόπο ζωής.

Ο βασικότερος λόγος για να γυμναζόμαστε είναι ότι διατηρούμε μία καλή φυσική κατάσταση. Με τη συχνή άσκηση διατηρούμε το βάρος μας σε φυσιολογικά επίπεδα, τονώνουμε το μυικό μας σύστημα αλλά και πάνω απ όλα βελτιώνουμε την ψυχολογία μας.

Ο καθημερινός τρόπος ζωής είναι για τους περισσότερους ένα μόνιμο άγχος και στο τέλος της μέρας έχουν την ανάγκη να χαλαρώσουν. Βάζοντας την άσκηση στην καθημερινότητά μας ξεφεύγουμε, έστω και για λίγο, από τις έγνοιες της ημέρας και αφήνουμε τον εαυτό μας να σκέφτεται κάτι άλλο ή ακόμα να μη σκέφτεται τίποτα από όλα αυτά που τον απασχολούν. Έρευνες έχουν αποδείξει ότι άτομα που γυμνάζονται σε συχνή βάση τείνουν να έχουν ελάχιστες ή και μηδενικές πιθανότητες να πάθουν κατάθλιψη, φαινόμενο το οποίο συναντάται σε μεγάλο βαθμό στις μέρες μας.

Από εκεί και πέρα οι πιο συνήθεις λόγοι για να βάλει κάποιος την άσκηση στη ζωή του είναι ότι βελτιώνει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και έτσι αποφεύγονται συχνές ασθένειες, δυναμώνει μύες, συνδέσμους, αρθρώσεις προς αποφυγή τυχόν τραυματισμών, βοηθάει στην καύση λιπους, όπου αυτή κρίνεται απαραίτητη, βελτιώνει τη στάση του σώματος, αυξάνει την αντοχή, την ισορροπία και την ευλυγισία και μειώνονται οι μυοσκελετικοί πόνοι. Υπάρχουν βέβαια πολλά περισσότερα οφέλη της γυμναστικής, τα οποία όμως συσχετίζονται αρκετές φορές με τυχόν παθήσεις που μπορεί να υφίστανται, όπως π.χ. μείωση της πίεσης σε υπερτασικούς ή επιβράδυνση του ρυθμού εκφυλισμού των αρθρώσεων σε άτομα με οστεοαρθρίτιδα.

Ο καθένας μας, ανεξαρτήτου ηλικίας, μπορεί να βρει να κάνει κάτι για να ασκείται και να μη βαριέται. Επιλογές πάντα υπάρχουν. Pilates, κολύμπι, περπάτημα, ακόμα και ένα άθλημα που πάντα μας άρεσε και δεν καταφέραμε να το κάνουμε παλαιότερα. Όπου υπάρχει θέληση άλλωστε, υπάρχει πάντα και τρόπος.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By