Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024

Η ΕΕ ακύρωσε σύνοδο κορυφής με τη Ρωσία

Για αναστολή των πολιτικών σχέσεων με τη Ρωσία κάνει λόγο ο πρόεδρος της Γαλλίας

eu_russia600_030314

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ακύρωσε την προγραμματισμένη για τον Ιούνιο Σύνοδο Κορυφής με τη Ρωσία, σε αντίδραση για την προσάρτηση της Κριμαίας στη Ρωσική Ομοσπονδία και θα προσθέσει νέα ονόματα στον κατάλογο των ρώσων αξιωματούχων στους οποίους θα επιβληθούν κυρώσεις, χωρίς όμως να επιβάλει οικονομικές κυρώσεις στη Μόσχα.

«Υπάρχει μια αναστολή των πολιτικών σχέσεων. Η σύνοδος ΕΕ-Ρωσίας δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί υπό αυτές τις συνθήκες», δήλωσε ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ προσερχόμενος στη Σύνοδο Kορυφής των ηγετών της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

«Αν η Ρωσία δεχθεί να ξεκινήσει διάλογο», αν υπάρξει αποκλιμάκωση, «τότε δεν θα προχωρήσουμε σε νέες κυρώσεις, αντίθετα αν αυξηθούν οι παράνομες διεκδικήσεις, οι επιχειρήσεις στρατιωτών, οι απειλές, τότε θα υπάρξουν και άλλες κυρώσεις», προειδοποίησε ο Ολάντ.

Το πρωί της Πέμπτης, η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ είχε επισημάνει ότι η ΕΕ θα προσθέσει νέα ονόματα στον κατάλογο των ρώσων και των φιλορώσων ουκρανών αξιωματούχων στους οποίους θα επιβληθεί απαγόρευση βίζας και πάγωμα των περιουσιακών τους στοιχείων.

Russias-President-Vladimir-Putin-R-speaks-with-German-Chancellor-Angela-Merkel-2254192

Οι 28 ηγέτες της ΕΕ θα συζητήσουν την προσθήκη 12 προσώπων, που ανήκουν στο πιο στενό περιβάλλον του ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, στον κατάλογο των 21 που ανακοινώθηκε τη Δευτέρα, σύμφωνα με ευρωπαϊκή πηγή.

Ο κατάλογος των 21 «δεν αρκεί» διότι σε αυτόν δεν περιλαμβάνονται «παρά πολύ χαμηλόβαθμοι αξιωματούχοι. Έχει έρθει η ώρα να βάλουμε στο στόχαστρο το στενό περιβάλλον» του προέδρου Πούτιν, δήλωσε η πρόεδρος της Λιθουανίας Ντάλια Γκριμπαουσκάιτε.

By