Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Η ΕΕ αποφασίζει για την Ουκρανία

Στις Βρυξέλλες ο Αντώνης Σαμαράς, με τις διπλωματικές επαφές να συνεχίζονται

0,,16452935_303,00

Καθώς οι διαπραγματεύσεις των υπουργών Εξωτερικών ΗΠΑ και Ρωσίας την Τετάρτη δεν κατέληξαν σε κάποια συμφωνία για το μείζον θέμα της Ουκρανίας, η σκυτάλη περνάει σήμερα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία διοργανώνει στις 12:30 (ώρα Ελλάδας) Σύνοδος Κορυφής στις Βρυξέλλες, για να αποφασίσει τη στάση που θα κρατήσει απέναντι στις εξελίξεις των τελευταίων ημερών στην Κριμαία και σε άλλες ανατολικές περιφέρειες της Ουκρανίας.

Σήμερα τα ξημερώματα, η ΕΕ ανακοίνωσε τη λίστα των Ουκρανών, τα περιουσιακά στοιχεία των οποίων παγώνουν με την κατηγορία της διασπάθισης κρατικών κεφαλαίων. Οι κυρώσεις στοχεύουν, σύμφωνα με την ΕΕ, στον εντοπισμό και την ανάκτηση των χρημάτων.

Ανάμεσά στα πρόσωπα της λίστας βρίσκεται ο Βίκτορ Γιανουκόβιτς, οι δύο γιοι του Ολεξάντερ και Βίκτορ, o τέως πρωθυπουργός Μίκολα Αζάροφ, ο τέως υπουργός Εσωτερικών Βιτάλι Σαχαρτσένκο, ο τέως γενικός εισαγγελέας Βίκτορ Ψόνκα και ο τέως αρχηγός των υπηρεσιών ασφαλείας Ολεξάντερ Γιακιμένκο.

Το πρωί της Πέμπτης, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ υποστήριξε ότι οι κινήσεις των δυτικών κυβερνήσεων μέσω του ΟΑΣΕ και του ΝΑΤΟ «δεν βοηθούν» το διάλογο.

«Θέλω σύντομα να πω πως συναντήθηκα με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Τζον Κέρι για την κατάσταση στην Ουκρανία σε σχέση με τις δράσεις που οι εταίοοι μας προσπαθούν να αναλάβουν μέσω του ΟΑΣΕ, του συμβουλίου ΝΑΤΟ-Ρωσίας και άλλων διεθνών οργανωνισμών, δράσεων που δεν βοηθούν στην καλλιέργεια ατμόσφαιρας διαλόγου και εποικοδομητικής συνεργασίας» είπε ο Λαβρόφ.

Ανάλογη εικόνα του κλίματος στις συνομιλίες στο Παρίσι έδωσε και ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ Βάλτερ Στάινμαϊερ. Σχετικά με την απόπειρα σύστασης ομάδας επαφής για την Ουκρανία, ο Στάινμαϊερ ανέφερε πως «δεν βρισκόμαστε ακόμη στο σημείο να συμφωνήσουμε για τη μορφή των συζητήσεων με στόχο μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες λύσεις».

Σημειώνουμε ότι στις 14:30 (ώρα Ελλάδας) συνεδριάζει και το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για την Ουκρανία.

By