Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024

Η ΕΕ δεν θα αναγνωρίσει τα αποτελέσματα στηνΟυκρανία

Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα αναγνωρίσει τα αποτελέσματα των «υποτιθέμενων δημοψηφισμάτων» που διεξάγονται σήμερα στα προπύργια των φιλορώσων αυτονομιστών Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ στην ανατολική Ουκρανία

-
«Τα υποτιθέμενα δημοψηφίσματα είναι παράνομα και δε θα αναγνωρίσουμε τα αποτελέσματά τους», σημείωσε η Μάγια Κοτσίγιαντσιτς, εκπρόσωπος της επικεφαλής της διπλωματίας της Ε.Ε. Κάθριν Άστον.

Όπως ανέφερε, αυτοί που τα διοργάνωσαν δεν έχουν δημοκρατική νομιμότητα και η διοργάνωσή τους είναι αντίθετη με τους στόχους της κοινής διακήρυξης της Γενεύης για την άμβλυνση της έντασης.

Για τον Ολάντ μετρούν μόνον οι προεδρικές

Τιποτένια και άκυρα χαρακτήρισε τα δημοψηφίσματα ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, τονίζοντας πως «η μόνη ψηφοφορία που θα έχει αξία» θα είναι οι προεδρικές εκλογές της 25ης Μαΐου στην Ουκρανία.

«Δεν θέλω να τα αποκαλέσω δημοψηφίσματα», τόνισε ο κ. Ολάντ, υπογραμμίζοντας ότι «δεν υπάρχουν κάλπες, δεν υπάρχουν εκλογικά τμήματα (και) ψηφοδέλτια» και ότι «η διαβούλευση αυτή δεν υφίσταται, δεν έχει νομιμότητα». «Ως εκ τούτου δεν υπάρχει κάποιο δίδαγμα που να μπορεί να αντληθεί», πρόσθεσε.

Περισσότεροι από 7 εκατομμύρια Ουκρανοί στο ανατολικό τμήμα της χώρας καλούνται να ψηφίσουν για την τύχη των περιοχών του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ στα δημοψηφίσματα αυτά που διοργάνωσαν φιλορώσοι αυτονομιστές.

«Κατοχικός» ο ουκρανικός στρατός

Εν τω μεταξύ, ο αυτόκλητος ηγέτης των φιλορώσων αυτονομιστών στο Ντονέτσκ, Ντένις Πουσίλιν δήλωσε ότι η περιοχή θα προχωρήσει στον σχηματισμό δικών της κρατικών θεσμών και θα θεωρήσει τα κυβερνητικά στρατεύματα «δυνάμεις κατοχής» μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του δημοψηφίσματος.

By