Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Η ΕΕ καλεί Ιράν να αποφασίσει για τα πυρηνικά

«Οι διαπραγματεύσεις διεξάγονται σε κλίμα μεγάλης έντασης»

puriniko programma iran-1

Το Ιράν κλήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση να λάβει την τελική της απόφαση «που θα ανοίξει τον δρόμο για μια ιστορική και τελική συμφωνία για το πυρηνικό ζήτημα», την ώρα που οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της Τεχεράνης και της Ομάδας 5+1 έχουν μπει στην τελική τους ευθεία στη Βιένη.

Μια τέτοια συμφωνία θα σηματοδοτήσει «την έναρξη ενός νέου κεφαλαίου στις σχέσεις μεταξύ του Ιράν και τις διεθνούς κοινότητας», υπογράμμισε σε ανακοίνωσή της η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι.

«Ελπίζω ότι οι διαπραγματεύσεις θα καταλήξουν σε μια διπλωματική, μακροπρόθεσμη λύση η οποία θα απαντά στις διεθνείς ανησυχίες», πρόσθεσε.

Από την πλευρά του ο Ρώσος διαπραγματευτής Σεργκέι Ριάμπκοφ δήλωσε σήμερα ότι οι διαπραγματεύσεις στη Βιένη διεξάγονται «σε κλίμα έντασης», όπως μετέδωσε το πρακτορείο Ria Novosti.

«Στην τρέχουσα κατάσταση, αν δεν υπάρξει κάποια νέα πρόοδος, θα είναι πολύ δύσκολο να καταλήξουμε σε συμφωνία», κατήγγειλε ο Ρώσος διπλωμάτης, καθώς πλησιάζει η καταληκτική ημερομηνία της 24 Νοεμβρίου.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «οι διαπραγματεύσεις διεξάγονται σε κλίμα μεγάλης έντασης».

«Μια ευκαιρία όπως αυτή που έχουμε σήμερα είναι πολύ σπάνια», εκτίμησε ο Ριάμπκοφ. «Είναι μια κρίσιμη στιγμή και το να την αφήσουμε να περάσει θα ήταν μεγάλο λάθος με σοβαρές συνέπειες», κατέληξε.

Στο μεταξύ ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι, που έφτασε σήμερα στη Βιένη, θα συναντηθεί αργότερα μέσα στην ημέρα με τον Ιρανό ομόλογό του Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ παρουσία της πρώην επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον, η οποία συντονίζει τις διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ομάδας 5+1 (ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Γαλλία, Βρετανία και Γερμανία) και του Ιράν.

«Ναι, θέλουμε να καταλήξουμε σε συμφωνία, όμως όχι οποιαδήποτε συμφωνία. Είμαστε όλοι ενωμένοι στην Ομάδα 5+1», υπογράμμισε ο Κέρι.

Εξάλλου ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς θα μεταβεί στη Βιένη για να συμμετάσχει στις διαπραγματεύσεις αύριο το πρωί, νωρίτερα απ’ ό,τι ήταν προγραμματισμένο, δήλωσε ένας Γάλλος διπλωμάτης. «Ο Φαμπιούς θα είναι στη Βιένη αργά το απόγευμα», ανέφερε σε μήνυμά του ο διπλωμάτης.

By