Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Ποιος θα σώσει τις ευρωπαϊκές τράπεζες;

Στον ESM έστω και ως ύστατη λύση εντάσσονται οι τράπεζες προκειμένου να σωθούν

esm699_151113

Απευθείας κεφαλαιακή ενίσχυση των τραπεζών μέσω του ESM αποφάσισε την Παρασκευή το Ecofin, σύμφωνα με το Reuters. Οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ, κατέληξαν ότι το ευρωπαϊκό ταμείο διάσωσης θα έχει τη δυνατότητα να εξαγοράζει μερίδια των τραπεζών, όταν οι μέτοχοί τους και κυβερνήσεις των χωρών τους θα αδυνατούν να τις σώσουν.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το Reuters, η απόφαση του Ecofin υποδεικνύει ότι λύθηκε και η διαφορά της Γερμανίας με τις άλλες χώρες της ευρωζώνης, για το αν η διάσωση των τραπεζών περάσει από τονESM.

Όριο τα 60 δισ. ευρώ

Η ανακοίνωση αναφέρει ότι το εργαλείο για την απευθείας ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών με όριο τα 60 δισ. ευρώ θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί στα πλαίσια της συμφωνίας του Eurogroup του Ιουνίου μετά τη σύσταση του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (Single Supervisory Mechanism).

Για την απευθείας κεφαλαιακή ενίσχυση των τραπεζών από τον ESM, η ΕΕ θα πρέπει πρώτα να καταλήξει σε συμφωνία επί της νομοθεσίας που θα προβλέπει τη δυνατότητα επιβολής ζημιών στους ομολογιούχους υψηλής εξασφάλισης, ακόμη και σε μεγαλοκαταθέτες, σε περίπτωση που χρειαστεί να κλείσει μία τράπεζα. Ο νέος νόμος θα πρέπει να έχει εγκριθεί μέχρι τα τέλη του έτους.

Άλλη προϋπόθεση για την απευθείας ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών από τον ESM είναι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να έχει αναλάβει την τραπεζική εποπτεία στην ευρωζώνη, κάτι που αναμένεται να γίνει τον Νοέμβριο του 2014.

Επιπλέον, η Γερμανία θα πρέπει να αλλάξει την νομοθεσία της, που αυτή τη στιγμή απαγορεύει ρητά την άμεση ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών από τον ESM.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By