Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024

«Η Ελλάδα δεν έπρεπε να μπει ποτέ στο ευρώ»

Ο Σρέντερ και η Ελλάδα φταίνε για την κρίση στην Ευρωζώνη σύμφωνα με την Άνγκελα Μέρκελ.

German Parliament - Chancellor Angela MerkelΕυθύνες στο Σοσιαδημοκράτη προκάτοχο της Γκέρχαρντ Σρέντερ για την κρίση χρέους στην Ευρωζώνη επέρριψε η Γερμανίδα καγκελάριος “Ανγκελα Μέρκελ, λέγοντας ότι δεν έπρεπε ποτέ να είχε επιτρέψει την ένταξη της Ελλάδας στο ενιαίο νόμισμα.

Η κ.Μέρκελ, που είναι εκ νέου υποψηφία με τους Χριστιανοδημοκράτες, μιλώντας την Τρίτη σε προεκλογική συγκέντρωση στο Ρεντσμπούργκ στη Βόρεια Γερμανία, εκτίμησε ότι η κρίση χρέους που εκδηλώθηκε στην Ελλάδα στο τέλος του 2009 και κυριάρχησε ως θέμα στην Ευρώπη κατά τη δεύτερη θητεία της στην καγκελαρία «σιγόβραζε για πολλά χρόνια», με τη ρίζα του προβλήματος να φτάνει πίσω στην εισαγωγή του  ευρώ.

«Για παράδειγμα η Ελλάδα δεν θα έπρεπε να είχε γίνει δεκτή στην Ευρωζώνη όταν έγινε το 2001» , είπε η κ.Μέρκελ. «Ο καγκελάριος Σρέντερ αποδέχθηκε την Ελλάδα και αποδυνάμωσε το Σύμφωνο Σταθερότητας και οι δύο αυτές αποφάσεις ήταν ριζικά λάθος και μία από τις αιτίες των σημερινών μας προβλημάτων», τόνισε. Δήλωσε ότι η ίδια θέλει να δει την ισχυροποίηση της Ευρωζώνης και για να γίνει αυτό πρέπει να προχωρήσουν οι  μεταρρυθμίσεις σε δοκιμαζόμενες χώρες όπως η Ελλάδα. 

Το πρακτορείο Bloomberg μεταδίδει ότι η κ.Μέρκελ που έχει στηρίξει επανειλημμένα τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και έχει ξεκαθαρίσει ότι επιθυμεί την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ, υπογράμμισε τη σημασία της ενωμένης Ευρώπης για τη Γερμανία, ως εξαγωγικό κράτος αλλά και γιατί έχει συμβάλει στη διατήρηση της ειρήνης για περισσότερα από 30 χρόνια.

«Αυτό είναι ένας θησαυρός, ένα πλεονέκτημα, που δεν μπορούμε να αμφισβητήσουμε», είπε. «Για αυτό το ευρώ είναι κάτι παραπάνω από ένα νόμισμα. Για αυτό το λόγο έχουμε δείξει αλληλεγγύη, αλλά η αλληλεγγύη πάντα συνδέεται με την ευθύνη για μεταρρυθμίσεις στις χώρες που απολαμβάνουν την αλληλεγγύη μας», δήλωσε.

Το διεθνές πρακτορείο σχολιάζοντας την ομιλία της καγκελαρίου, σημειώνει ότι η επίρριψη ευθυνών στον Σοσιαλδημοκράτη προκάτοχο της έχει ως στόχο να απαντήσει στις επιθέσεις που δέχεται από το Σοσιαλδημοκράτη αντίπαλο της στις εκλογές Πέερ Στάινμπρουκ  για τον πολιτικό χειρισμό της κρίσης. Ενώ οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι ψηφοφόροι εγκρίνουν την πολιτική Μέρκελ, ο κ.Στάινμπρουκ της ασκεί κριτική έντονα το τελευταίο διάστημα ότι δεν είναι ειλικρινής για το πραγματικό κόστος της βοήθειας προς την Ελλάδα για τους Γερμανούς ψηφοφόρους.

Το ελληνικό ζήτημα αναμένεται να κυριαρχήσει και στο debate των δύο υποψηφίων την 1η Σεπτεμβρίου, αλλά και σήμερα  Τετάρτη καθώς η κΜέρκελ πραγματοποιεί και άλλη ομιλία στην πόλη Ουλμ στη Βάδη- Βιττεμβέργη, ενώ ο κ.Στάινμπρουκ και ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έχουν παράλληλες ομιλίες στη Βρέμη.

Πηγή: bloomberg.com, telegraph.co.uk

(Visited 1 times, 1 visits today)
By