Δευτέρα, 6 Μαΐου, 2024

«Η Ελλάδα κερδίζει σιγά- σιγά την εμπιστοσύνη των αγορών»

«Ξεκάθαρο βήμα προς τα εμπρός» χαρακτηρίζει την έξοδο στις αγορές ο δρ. Αναστάσιος Φραγκουλίδης, επικεφαλής οικονομολόγος της «Zurcher Kantonalbank»

euromoney

«Ξεκάθαρο βήμα προς τα εμπρός» χαρακτηρίζει την έξοδο στις αγορές ο δρ. Αναστάσιος Φραγκουλίδης, επικεφαλής οικονομολόγος της τρίτης μεγαλύτερης τράπεζας της Ελβετίας, της «Zurcher Kantonalbank». «Η χώρα κερδίζει σιγά-σιγά την εμπιστοσύνη των αγορών. Η Ελλάδα έχει κάνει μεγάλα βήματα σε ότι αφορά τη δημοσιονομική προσαρμογή» σημειώνει ο δρ. Φραγκουλίδης.

«Όλο και περισσότεροι Έλληνες κατανοούν πλέον ότι οι συνθήκες αρχίζουν να βελτιώνονται τουλάχιστον στις διεθνείς αγορές και αυτός είναι προπομπός μιας βελτίωσης της οικονομικής κατάστασης στη χώρα στο μέλλον, εκτιμά ο επικεφαλής οικονομολόγος της «Zurcher Kantonalbank» και προσθέτει: «Ο Έλληνας θα καταλάβει στο εισόδημά του ή στο θέμα των θέσεων εργασίας σε ένα-δύο χρόνια μια βελτίωση, αλλά παρ” όλα οι πληροφορίες που έχουμε σήμερα δείχνουν ότι υπάρχουν τάσεις βελτίωσης. Άρα δεν βλέπω λόγους να υπάρξει τώρα μια χειροτέρευση του πολιτικού κλίματος, εφόσον έχουν περάσει οι χειρότερες εποχές».

Ο δρ. Φραγκουλίδης σημειώνει με έμφαση πάντως ότι το γεγονός ότι «η έκδοση του πενταετούς ομολόγου έγινε με βάση το αγγλικό δίκαιο έχει μια διαφορά σε σχέση με μια έκδοση που θα γινόταν με βάση το ελληνικό δίκαιο. Αυτό σημαίνει ότι η χώρα αν βρεθεί αύριο σε δύσκολη θέση δεν θα μπορεί εύκολα να αλλάξει τους όρους της αποπληρωμής, κάτι που θα μπορούσε να κάνει πιο εύκολα με βάση το ελληνικό δίκαιο. Παρ” όλα αυτά είναι μια πρώτη τάση βελτίωσης και εμπιστοσύνης των αγορών, αλλά βέβαια με ένα σχετικά υψηλό επιτόκιο και με βάση το βρετανικό δίκαιο που δίνει στον πιστωτή περισσότερες δυνατότητες από ότι αν είχαμε το δίκαιο της χώρας στην οποία εκδίδεται το ομόλογο».

By