Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Στο Ισραήλ ο Ομπάμα

Αμερικανοί αναλυτές κάνουν λόγο για «κίνηση επιστροφής» των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή.

Obama-Netanyahu

Σήμερα πραγματοποιείται η πρώτη επίσκεψη του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών Μπάρακ Ομπάμα στο Ισραήλ, ενώ αναμένεται ότι θα επιχειρήσει να βρεθεί λύση για το Παλαιστινιακό.

Αμερικανοί αναλυτές κάνουν λόγο για «κίνηση επιστροφής» των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή, δίνοντας βάρος στους υδρογονάνθρακες της Μεσογείου, θεωρώντας πως η εξόρυξη και η μεταφορά φυσικού αερίου θα είναι είναι πιο συμφέρουσα αν χρησιμοποιηθεί τουρκικό έδαφος, αλλά και στο γεγονός ότι η αμερικανική αμυντική πολιτική ρίχνει το βάρος της στη ζώνη Ασίας-Ειρηνικού, δίνοντας έμφαση στον ανταγωνισμό με την Κίνα.

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου κατά την χθεσινή του παρουσίαση της σύνθεσης της κυβέρνησής του δήλωσε πως «Η νέα κυβέρνηση του Ισραήλ τείνει χείρα συνεργασίας στους Παλαιστίνιους και είναι έτοιμη για έναν ιστορικό συμβιβασμό», ζητώντας αμοιβαίες υποχωρήσεις προκειμένου να επιτευχθεί μια ειρηνευτική συμφωνία.

Αμερικανός πρόεδρος θα εστιάσει στο πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης, στις ισραηλινοπαλαιστινιακές διαπραγματεύσεις, στην κατάσταση σε Συρία και Αίγυπτο, στην αμερικανοϊσραηλινή συνεργασία, αλλά και στις τουρκοϊσραηλινές σχέσεις.

«Στελέχη της κυβέρνησης και του Κογκρέσου είναι εξοργισμένα από τις πρόσφατες δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογάν, αλλά ο πρόεδρος Ομπάμα θα επιδιώξει να βελτιωθούν οι σχέσεις του Ισραήλ με την Τουρκία», αναφέρει στο ΑΜΠΕ ο εκτελεστικός διευθυντής του Hellenic American Leadership Council Έντι Ζεμενίδης, επισημαίνοντας ότι «σε περίπτωση που επιτευχθεί γεφύρωση του χάσματος μεταξύ των δυο χωρών, τότε ενδέχεται να αλλάξουν και πάλι οι συσχετισμοί στην περιοχή».

Υπενθυμίζεται ότι  89 μέλη του Κογκρέσου έστειλαν επιστολή στον Τούρκο πρωθυπουργό ζητώντας του να ανακαλέσει τις αναφορές του για το Σιωνισμό και καλώντας σε συνεργασία προκειμένου να βελτιωθούν οι σχέσεις της χώρας του με το Ισραήλ.

Τέλος, το πρόγραμμα της επίσκεψης του Αμερικανού ηγέτη στο Ισραήλ περιλαμβάνει και ομιλία του στην Ιερουσαλήμ, σ” ένα ακροατήριο Ισραηλινών φοιτητών, με σκοπό να τονίσει την ανάγκη για ειρήνη και συνεργασία. Στη Δυτική Όχθη θα επισκεφθεί ένα παλαιστινιακό κέντρο για τη νεολαία, σε μια άλλη προσπάθεια να απευθυνθεί στους νέους της περιοχής.[space size=»30″]

By