Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Η επόμενη ημέρα στην επένδυση του Ελληνικού

Ποια είναι τα σχέδια των επενδυτών για το Ελληνικό και πως θα μεταμορφωθεί στο στολίδι της Μεσογείου ο χώρος του πρώην αεροδρομίου

elliniko793_090314

Μετά τον ΟΠΑΠ που είχε ειδικό οικονομικοπολιτικό κυρίως ενδιαφέρον, η αποκρατικοποίηση του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού, ενός χώρου που ρημάζει αναξιοποίητος εδώ και 13 χρόνια, από τις 21/3/2001 που έκλεισε, θεωρείται η πιο «κοινωνική» ιδιωτικοποίηση. Και αυτό διότι αφορά έναν εν δυνάμει πνεύμονα πρασίνου για το Λεκανοπέδιο. Για την ακρίβεια, αποτελεί την τελευταία ελπίδα για τη δημιουργία μιας πιο φιλικής και πράσινης Αθήνας. Το «business stories» μίλησε με τον κ. Οδυσσέα Αθανασίου, διευθύνοντα σύμβουλο της Lamda Development και ενορχηστρωτή της πρότασης των 7 δισ. ευρώ που ενώνει τις δυνάμεις του ομίλου Λάτση, του κινεζικού κολοσσού της Fosun και των Αράβων του Αμπού Ντάμπι.

Ο κ. Αθανασίου μας αναλύει πώς η συγκεκριμένη επένδυση θα φέρει ανάπτυξη για την Αττική και τη χώρα και θα δημιουργήσει 50.000 νέες θέσεις εργασίας με ταυτόχρονη άνοδο της αξίας των περιουσιών των κατοίκων στις περιοχές Ελληνικό, Αργυρούπολη, Αλιμο, αλλά και τον τρόπο διασφάλισης του πράσινου χαρακτήρα της σημαντικής αυτής επένδυσης. Ταυτόχρονα αποκαλύπτει πως εκτός των κολοσσών από Κίνα και Αμπου Ντάμπι, θα υπάρξει άμεσα συμμετοχή και άλλου διεθνούς παίκτη, καθώς «τα θετικά νέα έτρεξαν πολύ γρήγορα και ήδη έχω λάβει σημαντικά τηλεφωνήματα από την άλλη μεριά του Ατλαντικού», αναφέρει με νόημα.

Ο κ. Αθανασίου από την αρχή της συζήτησης εμφανίζεται όχι απλώς καθησυχαστικός σε όσους εκφράζουν φόβους και ενστάσεις πως η περιοχή του πρώην αεροδρομίου θα μετατραπεί σε χώρο «τσιμέντου» και βαριάς δόμησης, αλλά ταυτόχρονα και αισιόδοξος πως αυτοί θα είναι οι πρώτοι που θα ενθουσιαστούν μόλις δουν το project σε πλήρη ανάπτυξη. «Έχουμε ακούσει πάρα πολλά εδώ και καιρό, εκ των οποίων αρκετά δεν έχουν βάση. Για παράδειγμα, ακούμε συχνά πως δήθεν οι πολίτες δεν θα έχουν ελεύθερη πρόσβαση στην περιοχή. Ουδέν αναληθέστερον, καθώς η πρόσβαση στους χώρους πρασίνου και αναψυχής, σε όλο το φάσμα του νέου πάρκου, ακόμα και μέχρι την παραλία, θα είναι απολύτως ελεύθερη. Αλλες πλευρές υποστηρίζουν πως το έργο θα γίνει με χρήματα του κράτους. Και εδώ είμαι απόλυτα ξεκάθαρος. Το ελληνικό κράτος δεν θα βάλει ούτε ένα ευρώ. Αντιθέτως, με την ανάπτυξη που θα κάνουμε θα εξασφαλίσει αρκετά δισ. ευρώ ως έσοδο από μια μεγάλη φορολογική δεξαμενή που θα περιλαμβάνει το τελικό τίμημα, τον ΦΠΑ, τη φορολόγηση όλων των κερδών, τον Φόρο Μισθωτών Υπηρεσιών, αλλά και την παρακράτηση του 30% των κερδών του όλου project, το οποίο με συμφωνία θα πηγαίνει στο κράτος».

Σύμφωνα με τις μακέτες που σήμερα παρουσιάζουμε και βάσει του σχεδίου της Lamda, σε σύνολο 6.200 στρεμμάτων τα 2.000 θα είναι άμεσο πάρκο, τα 1.500 κοινόχρηστοι χώροι με ελεύθερη πρόσβαση σε όλους τους Αθηναίους (αφορούν δρόμους, πλατείες, σχολεία, παιδικές χαρές, χώρους άθλησης) και 2.600 στρέμματα χώροι αναπτύξεων. «Αν και επί της ουσίας δεν μας συμφέρει, πρέπει να αναγνωρίσουμε στο ΤΑΙΠΕΔ πως μέσω των απαιτήσεων και της σκληρής διαπραγμάτευσής του πέτυχε να περιλαμβάνεται στο τελικό τίμημα όχι απλώς το κόστος των αναπτύξεων και η αξιοποίηση αυτών των στρεμμάτων μόνο, αλλά το κόστος γης, όλο το κόστος δημιουργίας πάρκων, το κόστος συντήρησης αυτών, όλο το κόστος των υποδομών, και αυτά χωρίς το Δημόσιο να έχει καμία συμμετοχή. Θέλετε να πούμε και μια σκληρή αλήθεια; Το γεγονός αυτών των απαιτήσεων οδήγησε πολλούς ξένους ομίλους που αρχικά έδειξαν ενδιαφέρον να αποχωρήσουν από τη διαδικασία. Εμείς δεν το κάναμε αυτό γιατί ως ελληνικός όμιλος κατανοήσαμε την ανάγκη ανταπόδοσης αξίας στον πολίτη, ενώ γνωρίζουμε πολύ καλύτερα από όλους όσοι συμμετείχαν στη λήψη της προκήρυξης την ανάγκη το Ελληνικό να μη γίνει τσιμέντο αλλά πνεύμονας πρασίνου. Εμείς δεν απαιτήσαμε όπως άλλοι όμιλοι να μεταφερθούν κρατικές υπηρεσίες στην ανάπτυξη που θα κάνουμε, δεν θελήσαμε να κάνουμε μόνο καζίνο, αλλά ανταποδοτικά θα δημιουργήσουμε από μουσεία μέχρι σχολεία και χώρους πολιτισμού. Μέχρι που θα προχωρήσουμε σε αποκατάσταση όσων ήδη έχουν στέγη στο Ελληνικό με δικά μας έξοδα», τονίζει.

elliniko800x567_280214

By