Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Η εφορία «κυνηγά» τον ιδρυτή του Facebook

Ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ καλείται να πληρώσει φόρους που φτάνουν το ύψος του 1,1 δισ. δολάρια.

facebookteenagersΟ ιδρυτής του facebook Μαρκ Ζάκερμπεργκ,  που έγινε δισεκατομμυριούχος από την είσοδο της εταιρείας του στο χρηματιστήριο, φόρους καλείται να πληρώσει στο ύψος του 1,1 δισ. δολάρια.

Την ημέρα που πραγματοποιήθηκε η δημόσια εγγραφή του facebook, ο «Ζακ» άσκησε δικαιώματα σε μετοχές της εταιρείας του αγοράζοντας 60 εκατ. από αυτές στην προνομιακή τιμή των 6 σεντς του δολαρίου η μία και σήμερα η χρηματιστηριακή αξία όλων των τίτλων που έχει στην κατοχή του ανέρχεται σε 13 δισ. δολ.

Η αμερικανική Εφορία (IRS) θεωρεί ότι οι μετοχές αυτές αποτελούν κανονικό εισόδημα, σαν να είναι μισθοδοσία, ακόμη και εάν δεν πουληθούν ποτέ, όπως αναφέρει το CNN. Έτσι ο Ζάκερμπεργκ είναι αναγκασμένος να δηλώσει ετήσιο εισόδημα για το 2012 που ανέρχεται σε σχεδόν 2,3 δισ. δολάρια, ποσό που προέρχεται μάλιστα μόνο από τα δικαιώματα των μετοχών αυτών.

Με το εισόδημα αυτό ανεβαίνει στον ανώτερο φορολογικό συντελεστή των ΗΠΑ που ανέρχεται σε 35% και στον αντίστοιχο της Πολιτείας της Καλιφόρνιας, όπου μένει, που διαμορφώνεται σε 13,3%. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι θα φορολογηθεί με 48,3%.

 

 

By