Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Η ιστορία επαναλαμβάνεται στην Κορέα; (φωτογραφίες)

Ο πόλεμος της Κορέας το 1953 άφησε πίσω του εκατομμύρια νεκρούς. Το 2013 όλοι εύχονται να μη δούμε σε επανάληψη το ίδιο έργο.

korea 7Εξήντα χρόνια μετά από τον κορεατικό πόλεμο, που άφησε πίσω του 4 εκατομμύρια νεκρούς και χιλιάδες αγνοούμενους, η κλιμακούμενη ένταση των τελευταίων ημερών στην ίδια περιοχή προβληματίζει διεθνώς και δημιουργεί τεράστια ερωτηματικά για το τι τελικά μάθαμε από την Ιστορία.

Ένας «ξεχασμένος πόλεμος», όπως έχει χαρακτηριστεί από πολλούς ο πόλεμος της Κορέας, που ξεκίνησε τον Ιούνιο του 1950 και έληξε τον Ιούλιο του 1953 μετά από υπογραφή ανακωχής που χώρισε την χερσόνησο σε δύο Κορεές, είναι πολύ πιθανό να επαναληφθεί σύμφωνα με κάποιους αναλυτές. Η θερμότερη στιγμή του ψυχρού πολέμου άφησε αναμφισβήτητα σε Βόρεια και Νότια Κορέα κατάλοιπα μίσους, φανατισμού ίσως και εκδίκησης, ανάμεσα στις δύο χώρες.

[custom_gallery id=»22314″]

Σήμερα το «παιχνίδι» παίζεται, μέχρι στιγμής, σε διπλωματικό επίπεδο με την πλειοψηφία των διπλωματών και αξιωματούχων να ζητούν χαμηλούς τόνους και σύνεση κινήσεων και αποφάσεων.

Η Β. Κορέα, όντας εδώ και πολλά χρόνια απομονωμένη διπλωματικά και οικονομικά, έχει να στηριχτεί «συμμαχικά» κυρίως στην Κίνα, ενώ ζητάει διεθνή αναγνώριση και το δικαίωμα να διαθέτει πυρηνικά με το επιχείρημα ότι και οι ΗΠΑ αλλά και πολλά άλλα κράτη διαθέτουν πυρηνικά. Απαιτεί την αποχώρηση των περίπου 30.000 Αμερικανών στρατιωτών από την κορεατική χερσόνησο και την κατάργηση των στρατιωτικών ασκήσεων που πραγματοποιούν κάθε χρόνο από κοινού ΗΠΑ και Ν. Κορέα.

Υπενθυμίζεται ότι το 1991 υπογράφει μαζί με την Νότια Κορέα σύμφωνο απαγόρευσης των πυρηνικών και το 1993 αποχωρεί από το Σύμφωνο μη χρήσης πυρηνικών. Ένα χρόνο μετά επιτρέπει στους διεθνείς επιθεωρητές να ελέγχουν τις πυρηνικές εγκαταστάσεις για να προχωρήσει αμέσως μετά σε εκτόξευση πυραύλων.

Στις τελευταίες πυρηνικές δοκιμές της Β. Κορέας που πραγματιποιήθηκαν το Φεβρουάριο, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ επιβάλλει νέες κυρώσεις, το Μάρτιο, κυρίως οικονομικού χαρακτήρα, με την ομόφωνη γνώμη των χωρών – μελών. Έκτοτε, η ένταση και οι απειλές της Β. Κορέας για επίθεση σε αμερικανικές στρατιωτικές βάσεις πληθαίνουν και εντείνονται, με την πολεμική ρητορική να συνεχίζεται καθημερινά.

ΗΠΑ, Ιαπωνία και Ν. Κορέα βρίσκονται σε ύψιστη ετοιμότητα για το ενδεχόμενο σύρραξης, ενώ καμία πλευρά δεν δείχνει πρόθυμη να υποχωρήσει.

Όσο και αν έχουμε συνηθίσει να ξεχωρίζουμε τον καλό, τον κακό και τον άσχημο από τις ταινίες και τα παραμύθια, η πραγματικότητα θα ξεχωρίζει ζωντανούς και νεκρούς.

 

By