Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024

Η ιστορία πίσω από το deal των 20 εκατ. ευρώ

Πως ο Αργεντινός μπορεί να προκαλέσει «πόλεμο» μεταξύ της Qatar Airways και της Turkish Airlines

FBL-NOR-ESP-VALERENGA-FC BARCELONA

Κοντά ένα χρόνο κράτησαν οι συζητήσεις μεταξύ Μέσι και Μπαρτσελόνα. Από τη μία η διοίκηση του μεγάλου συλλόγου που ήθελε να κρατήσει οπωσδήποτε τον μικρό μάγο, από την άλλη όμως ένας σκληρός μάνατζερ, όπως είναι ο πατέρας του Λιονέλ! Μάλιστα πρόσφατα, ο μπαμπάς Μέσι είχε γνωστοποιήσει στον τύπο πως έχει στα χέρια του προτάσεις από την Αγγλία που φτάνουν στα 20 εκ. ετησίως, γεγονός που αναστάτωσε τη διοίκηση των «μπλαουγκράνα». Φυσικά ο μπαμπάς –που ήταν εκείνος ο οποίος έτρεχε στα δικαστήρια όταν ο γιός του κατηγορήθηκε για φοροδιαφυγή- είχε το πάνω χέρι. Και δικαιώθηκε…

Πάντως, η δήλωση του προπονητή του Χεράρδο Μαρτίνο («Η ανανέωση του Μέσι θα ηρεμήσει τόσο τον ίδιο, όσο και τον σύλλογο που θα μπορεί να συνεχίσει να υπολογίζει στον καλύτερο ποδοσφαιριστή του πλανήτη») ανέδειξε και μια άλλη διάσταση του θέματος, τους προβληματισμούς που είχε ο μικρός μάγος μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία…

Ο Αργεντινός άσος είναι ήδη ζωντανός θρύλος για την ομάδα, πρώτος σκόρερ στην ιστορία της με 354 γκολ σε 424 εμφανίσεις. Μετρά πέντε σερί σεζόν και χρειάζεται οκτώ γκολ για να ξεπεράσει τον Τέλμο Θάρα ως πρώτο σκόρερ στην ιστορία της ισπανικής λίγκας. Από το 2004, όταν έκανε ντεμπούτο, έχει κατακτήσει 21 τίτλους με την Μπάρτσα: 6 πρωταθλήματα, 3 Champions League, 2 Κύπελλα, 2 Παγκόσμια Κύπελλα Συλλόγων, 2 Ευρωπαϊκά Σούπερ Καπ και 6 Σούπερ Καπ Ισπανίας. Σε προσωπικό επίπεδο έχει κατακτήσει τέσσερις φορές τη Χρυσή Μπάλα και το Χρυσό Παπούτσι.

Ο Μέσι, αυτός ο ποδοσφαιριστής που σε υποχρεώνει με τις περίτεχνες ενέργειές του να μην παίρνεις τα μάτια σου από πάνω του, γεννήθηκε στις 24 Ιουνίου 1987 στο Ροσάριο της Αργεντινής και είναι βασικό και αναντικατάστατο στέλεχος της εθνικής του ομάδας. Γνωστός με το παρατσούκλι « LaPulga » -ο ψύλλος- λόγω της εκρηκτικότητας και του ύψους του, κι έχοντας κερδίσει τόσα βραβεία, θεωρείται αυτή τη στιγμή Νο 1 στο παγκόσμιο ποδοσφαιρικό στερέωμα –με τον Κριστιάνο Ρονάλντο σε μόνιμη αντιπαράθεση βέβαια…

Τα στατιστικά του μιλάνε από μόνα τους : ο Μέσι είναι ο καλύτερος σκόρερ της Πριμέρα Ντιβιζιόν και του παγκοσμίου ποδοσφαίρου στη διάρκεια μίας σεζόν και δεύτερος καλύτερος σκόρερ του Τσάμπιονς Λιγκ πίσω από τον Ραούλ -διοργάνωση στην οποία έχει τερματίσει πρώτος σκόρερ τέσσερις συνεχόμενες σεζόν, κάτι που αποτελεί και ρεκόρ.

Επίσης, μαζί με τον Μίροσλαβ Κλόζε είναι ο δεύτερος καλύτερος σκόρερ του 21ου αιώνα και ο πρώτος σκόρερ της ιστορίας σε διάστημα ενός ημερολογιακού έτους, έχοντας προσπεράσει τους Γκερντ Μίλερ και Πελέ (σύμφωνα με το GuinnessWorldRecords).

Ο Λιονέλ Μέσι αγωνιζόταν με την Νιούελς Ολντ Μπόις στην Αργεντινή πριν μετακομίσει στην Ευρώπη για λογαριασμό της Μπαρσελόνα σε ηλικία 13 ετών. Σημαντικό ρόλο στην ανακάλυψή του έπαιξε ο Κάρλος Ρέσακ παλιός ακραίος επιθετικός της Ισπανικής ομάδας που τον είδε σ ένα από τα πολλά ταξίδια του στην Λατινική Αμερική. Έτσι, φρόντισε να πάει ο νεαρός Λιονέλ μαζί με τον πατέρα του στη Βαρκελώνη, όπου όλοι …χάζεψαν με τα κατορθώματά του. Υπήρχε βέβαια ένα θέμα με το ύψος του. Ευτυχώς ο Ρέσακ έπεισε τους πάντες ότι αξίζει το παιδί αυτό της προσοχής τους.

Ο Μέσι μεγαλώνοντας –ο… μύθος λέει ότι πήρε και κάποια βοηθήματα (μην πάει το μυαλό σας στο κακό, για βιταμίνες μιλάμε)- και έχοντας παρέα τους άλλους σπουδαίους Τσάβι και Ινιέστα άρχισε να πετάει, φτάνοντας στο σημείο να αναδειχθεί δεύτερος καλύτερος παίκτης της πρώτης δεκαετίας του 21ου αιώνα από το περιοδικό WorldSoccer και δεύτερος καλύτερος παίκτης στην ιστορία του Τσάμπιονς Λιγκ τα τελευταία 20 χρόνια από την UEFA. Απίστευτα πράγματα για τον Λίο που, σύμφωνα με την μεγάλης κυκλοφορίας El Pais ίσως ακυρώσει το deal του με τις Turkish Airlines εξαιτίας της συμφωνίας της Μπαρτσελόνα με την Qatar Airways.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

By