Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Η ιταλική Μαφία αγαπάει το… περιβάλλον

Παράνομες πρακτικές, στα όρια της νομιμότητας τα υπερκέρδη

fosphotos.com | Konstantinos Tsakalidis
fosphotos.com | Konstantinos Tsakalidis

Το συνδικάτο του οργανωμένου εγκλήματος στην Ιταλία εξακολουθεί να σκοτώνει κόσμο, να κάνει εμπόριο ναρκωτικών, όπλων και εκβιασμούς όμως τελευταία έχει αρχίσει να «ποντάρει» στις φιλικές προς το περιβάλλον επιχειρήσεις.

Η ιταλική μαφία μεταξύ άλλων είναι γνωστή και για την δυναμική είσοδο της στη διαχείριση απορριμμάτων εκμεταλλευόμενη την επιθυμία των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων που δεν είναι άλλη από το να περικόψουν τα έξοδά τους. Τα παραπάνω σε συνδυασμό με τους ευρωπαϊκούς περιβαλλοντικούς κανονισμούς που γίνονται αυστηρότεροι, έχουν οδηγήσει στην ραγδαία αύξηση της παράνομης απόθεσης και μεταφοράς απορριμμάτων υπό τον μανδύα της φιλικής προς το περιβάλλον διαχείρισης. Για την ιταλική Μαφία, αποτελεί μια ασχολία χαμηλού ρίσκου που αποφέρει πολλά χρήματα και σπανίως διώκεται ποινικά, αναφέρει σε πρόσφατη έκθεσή της η Europol.

Ωστόσο, η ιταλική μαφία έχει πατήσει το πόδι της και σε άλλες «πράσινες» αγορές. Το 2010 οι ιταλικές Αρχές κατέσχεσαν  1,9 δισ. δολάρια από τον Βίτο Νικάστρι, γνωστός στην Σικελία με το παρατσούκλι «Ο Άρχοντας του Ανέμου», ο οποίος σχετίζεται με την Μαφία. Ο Νικάστρι, σύμφωνα με τις Αρχές, έβγαλε αυτό το αστρονομικό ποσό παράνομα, μέσω αιολικών πάρκων και άλλων επιδοτούμενων από το κράτος επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον τομέα των εναλλακτικών πηγών ενέργειας. Εκτοτε οι ιταλοί αστυνομικοί ερευνούν τόσες πολλές υποθέσεις ύποπτων απατεώνων «καθαρής ενέργειας» που οι ειδικοί φοβούνται ότι το μέγεθος της σχετιζόμενης φοροδιαφυγής και η διαφθορά μπορεί να υπονομεύσουν την ιταλική οικονομία. 

Παρόμοιες παράνομες επιχειρήσεις έχουν αρχίσει να ξεφυτρώνουν και στην Σκωτία όπου οι παράνομοι χώροι υγειονομικής ταφής απορριμμάτων πολλαπλασιάζονται ραγδαία εξαιτίας των φορολογικών αυξήσεων. Ενας μη αδειοδοτημένος  λάκκος σκουπιδιών μπορεί να χωρέσει τόσα πολλά βιομηχανικά απόβλητα και απορρίμματα ώστε μια επιχείρηση να καταφέρει με αυτό το τρόπο να γλιτώνει το μήνα 1 εκατομμύριο σε φόρους.

Στο μεταξύ οι Αρχές της Αυστραλίας βρίσκονται σε επιφυλακή για τον εντοπισμό περιστατικών εγκληματικής εκμετάλλευσης του φορολογικού κινήτρου που παρέχεται για την μείωση των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα.

Οπως τονίζει η Europol στην έκθεσή της, αυτές οι «επιχειρήσεις» αποτελούν μια πολύ πραγματική απειλή για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Τα εγκληματικά συνδικάτα εκτοπίζουν από την αγορά τις νόμιμες επιχειρήσεις. Ξεκινούν να δραστηριοποιούνται στις «πράσινη» οικονομία ακόμη και με ζημιά μέχρι να τις εξωθήσουν τους νόμιμους «παίκτες» στα όριά τους. Επισης η Europol εκφράζει την ανησυχία της ότι οι κατ” επίφαση φιλικές προς το περιβάλλον δραστηριότητες θα λειτουργήσουν ως «πλυντήριο» χρημάτων που έχουν προέλθει από ναρκωτικά, εκβιασμούς και παρεμπόριο. Κάτι τέτοιο θα επιτρέψει στην Μαφία να εισχωρήσει περισσότερο στο οικονομικό σύστημα κάτι που θα τους δώσει περισσότερο χώρο για να αναπτυχθούν και περισσότερες διεξόδους για να διαφεύγουν της Δικαιοσύνης, καταλήγει η Europol.  

(Visited 1 times, 1 visits today)
By