Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Η Κίνα θα φιλοξενήσει την προεδρία της G20 το 2016

Μετά την Τουρκία το 2015

g20_8

Μετά την Τουρκία, που παρέλαβε σήμερα τη σκυτάλη από την Αυστραλία για να φιλοξενήσει την επόμενη σύνοδο της G20, το 2015, την προεδρία του φόρουμ των πιο ισχυρών χωρών του κόσμου θα αναλάβει το Πεκίνο, όπως συμφωνήθηκε σήμερα από τους ηγέτες τους.

«Χαιρόμαστε εκ των προτέρων που θα ξαναβρεθούμε το 2016 στην Κίνα» αναφέρει το τελικό ανακοινωθέν της συνόδου που οργανώθηκε στο Μπρισμπέιν.

Διαδεχόμενη την Αυστραλία, η Τουρκία θα αναλάβει από την 1η Δεκεμβρίου και για ένα έτος την κυλιόμενη προεδρία του φόρουμ.

Η επόμενη σύνοδος αναμένεται να γίνει στις 15 – 16 Νοεμβρίου 2015 στην Αττάλεια. Αμέσως μετά, την 1η Δεκεμβρίου 2015, θα παραδώσει με τη σειρά της την προεδρία στην Κίνα.

Ο Κινέζος υφυπουργός Οικονομικών Ζου Γκουανγκιάο, όταν ρωτήθηκε το Σάββατο για την πιθανότητα, απάντησε στους δημοσιογράφους ότι το Πεκίνο είναι διατεθειμένο να συνεργαστεί στενά με τα υπόλοιπα κράτη-μέλη για να δοθεί μια ώθηση «στην παγκόσμια ανάπτυξη που είναι ακόμη πολύ αργή και άνιση«.

Σχολίασε ακόμη ότι η G20 «θα πρέπει να επικεντρωθεί σε οικονομικά και δημοσιονομικά θέματα«, ιδίως διότι η σύνοδος του Μπρίσμπαν επισκιάστηκε εν μέρει από το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής.

By