Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024

Η Κεφαλονιά στο επίκεντρο για την κυβέρνηση

Τα προβλήματα των σεισμοπαθών, οι καταστροφές στο νησί, αλλά και η έκκληση για ευρωπαϊκή βοήθεια βρίσκονται στην ατζέντα της κυβερνητικής σύσκεψης στο Μαξίμου

samaras2

Ευρεία κυβερνητική σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρα βρίσκεται σε εξέλιξη στο Μέγαρο Μαξίμου για την αποτίμηση των μέχρι τώρα δράσεων και τον περαιτέρω συντονισμό για την αντιμετώπιση της καταστροφής στην Κεφαλονιά.

Στη σύσκεψη μετέχουν οι υπουργοί Αμυνας Δ.Αβραμόπουλος, Παιδείας Κ.Αρβανιτόπουλος, Οικονομικών Γ.Στουρνάρας, Εσωτερικών Γ.Μιχελάκης, Υποδομών Μ.Χρυσοχοΐδης, Προστασίας του Πολίτη Ν.Δένδιας, Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, Ναυτιλίας Μ.Βαρβιτσιώτης, Πολιτισμού Π.Παναγιωτόπουλος και Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη.

Επίσης, συμμετέχουν οι γενικοί γραμματείς των υπουργείων καθώς και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ.

Στη σύσκεψη ο κ. Σαμαράς ανέφερε ότι «πρέπει να είμαστε σε συνεχή επαγρύπνηση», κάνοντας επίσης σαφές ότι πρέπει να βγουν συγκεκριμένες αποφάσεις από την σύσκεψη. Ειδικότερα, ο πρωθυπουργός δήλωσε:

«Η Κεφαλονιά περνά μια επώδυνη δοκιμασία. Πρέπει να προστατεύσουμε πρώτα απ’ όλα τους ανθρώπους της, να αποκαταστήσουμε τις ζημιές και να είμαστε σε συνεχή επαγρύπνηση, μέριμνα, βοήθεια, γιατί είναι και ηθική και όχι μόνο πολιτική υποχρέωση. Είναι ηθική υποχρέωση στους συνανθρώπους μας. Και θα πρέπει πάνω απ’ όλα, για να επανέλθει ο ρυθμός της ζωής στα σωστά επίπεδα στην Κεφαλονιά, να είμαστε και εμείς σωστά συντονισμένοι. Και γι’ αυτό το λόγο σήμερα βρισκόμαστε, για να δούμε μέχρι και την τελευταία λεπτομέρεια τι ακριβώς πρέπει να γίνει, πότε πρέπει να γίνει, από ποιον πρέπει να γίνει. Στο τέλος θα βγάλουμε και μία ανακοίνωση, για να έχει και ο κόσμος γνώση των λεπτομερειών των αποφάσεών μας».

Τηλεφωνική επικοινωνία Σαμαρά – Βενιζέλου

Πριν από τη σύσκεψη, ο Αντώνης Σαμαράς είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ευάγγελο Βενιζέλο, με τον οποίο συζήτησε την εφαρμογή ενός ολοκληρωμένου σχεδίου με τον καλύτερο συντονισμό των εμπλεκόμενων υπουργείων, ώστε να ανακουφιστούν άμεσα οι σεισμόπληκτοι και να αποκατασταθούν οι υποδομές του νησιού.

Ο κ. Βενιζέλος τηλεφώνησε στον δήμαρχο Κεφαλονιάς από το Στρασβούργο, εκφράζοντάς του τη συμπαράστασή του, ενώ δήλωσε πως οργανώνει σειρά πρωτοβουλιών με στόχο την ενίσχυση του νησιού με ευρωπαϊκούς πόρους.

Την Πέμπτη ο κ. Βενιζέλος αναμένεται να θέσει το θέμα της ενεργοποίησης του Ευρωπαϊκού Ταμείου Αλληλεγγύης στον επίτροπο Περιφερειακής Πολιτικής Γιοχάνες Χαν, τον οποίο θα συναντήσει στην Αθήνα.

Ο φωτογραφικός φακός έχει αποθανατίσει τις τεράστιες καταστροφές στο νησί, που υποδεικνύει τις μεγάλες ανάγκες που υπάρχουν για βοήθεια από το κεντρικό κράτος, αλλά και την ΕΕ:

By