Σάββατο, 4 Μαΐου, 2024

Η κοινωνική ανισότητα στη σημερινή Βρετανία ξεπερνά αυτήν επί Θάτσερ

Οι φτωχότερες οικογένειες θα απολέσουν το 12% του εισοδήματός τους στο άμεσο μέλλον

thatcher2Οι περικοπές στις κοινωνικές παροχές και η ταυτόχρονη η συρρίκνωση των φορολογικών ελαφρύνσεων από τη βρετανική κυβέρνηση είναι τόσο μεγάλες που η «ψαλίδα» μεταξύ πλούσιων και φτωχών ανοίγει πιο γρήγορα απ” ότι είχε παρατηρηθεί επί διακυβέρνησης Θάτσερ!

Σύμφωνα με τα στοιχεία νέας έρευνας από το Fabian Society που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Independent, η κοινωνική ανισότητα θα έχει αυξηθεί μέχρι το 2015 δύο φορές πιο γρήγορα απ” ότι είχε καταγραφεί τη δεκαετία του “ 80 υπό την συντηρητική κυβέρνηση της Μάργκαρετ Θάτσερ.

Οι οικογένειες εργαζομένων με παιδιά θα «χτυπηθούν» γερά τα προσεχή χρόνια. Ο συντάκτης της έρευνας, ο οικονομολόγος Howard Reed, αναλύοντας την πολιτική που εφαρμόζεται από τον φιλελεύθερο-συντηρητικό κυβερνητικό συνασπισμό, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι φτωχότερες οικογένειες της Μεγάλης Βρετανίας πρόκειται να χάσουν το 12% του μέσου εισοδήματός τους στο άμεσο μέλλον.

Αντιθέτως, το δεύτερο πιο πλούσιο κοινωνικό στρώμα, θα απολέσει μόλις το 3% το καθαρού εισοδήματός του.

«Είναι πολύ πιθανό ότι οι επιπτώσεις των κυβερνητικών μέτρων για την φορολογία και τα κοινωνικά επιδόματα να είναι εξίσου άσχημα σε όρους κοινωνικής ανισότητας με την κυβέρνηση Θάτσερ, παρότι μέχρι το 2015 ο David Cameron, θα είναι στον πρωθυπουργικό θώκο για λιγότερο από το μισό της θητείας της Μάργκαρετ Θάτσερ» σημειώνει ο Howard Reed.

Η θητεία της Θάτσερ έμεινε γνωστή στην ιστορία για την υψηλή ανεργία και την κοινωνική αναταραχή ενώ είχε δεχθεί σφοδρή κριτική από τους πολέμιους της για την προώθηση της απληστίας ως κουλτούρα.

Σύμφωνα με τον Reed, οι Φιλελεύθεροι Δημοκρατικοί παίζουν σημαντικό ρόλο στην άνιση διανομή του πλούτου. «Αυτό μπορεί ορισμένους από την παράταξη αυτή να τους σοκάρει καθώς πέρασαν την δεκαετία του 80 να διαμαρτύρονται για αυτού του είδους την ανισότητα» συμπληρώνει ο συντάκτης της έρευνας.

«Αυτή η έρευνα αποκαλύπτει ότι με αυτή τη σύνθεση του κοινοβουλίου η ανισότητα πρόκειται να αυξηθεί ραγδαία. Ωστόσο από 2010 (σ.σ. που σχηματίστηκε η κυβέρνηση) δεν έχει ακουστεί ούτε κουβέντα από το Εργατικό Κόμμα για την ανισότητα σε σχέση με τις προηγούμενες γενιές» σημειώνει ο Andrew Harrop, γενικός γραμματέας του Fabian Society.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By