Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Η «κολοτούμπα» του ΤΧΣ για την Eurobank

Επενδυτικό ενδιαφέρον από διεθνή  ισχυρά επενδυτικά σχήματα για την τράπεζα

eurobankA

 

Του Αντώνη Τάντουλου

Έτοιμο για μια ακόμη παγκόσμια πρωτοτυπία που το μόνο βέβαιο είναι πως θα δημιουργήσει επιπλέον κερδοσκοπικές συνθήκες στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, φαίνεται να είναι το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) μετά και τις σχετικές δηλώσεις του πρόεδρου του κ. Χ. Σκλαβούνη περί πιθανότητας να συμμετάσχει το Ταμείο ταυτόχρονα με επενδυτές σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου στην Eurobank.

Ενώ εντυπώσεις στην αγορά δημιουργεί η στροφή 180 μοιρών του επικεφαλής του ΤΧΣ, ο οποίος πριν ολίγες μόνο ημέρες υποστήριζε πως η καλύτερη λύση για την τράπεζα είναι να ανακεφαλαιοποιηθεί πλήρως από το Ταμείο προκειμένου να είναι εντάξει απέναντι στις οδηγίες της Τραπέζης της Ελλάδος και μετά να ακολουθήσει η διαδικασία πώλησης του πρώτου μετοχικού πακέτου σε επενδυτές.

Τι μεσολάβησε για την επί της ουσίας «κυβίστηση» του κ. Χ. Σλαβούνη μέσα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, δεν έχει γίνει γνωστό και μάλλον δεν πρόκειται να το μάθουμε, ωστόσο έχει ενδιαφέρον να σημειωθεί πως σύμφωνα με πληροφορίες, δυο τουλάχιστον διεθνή και αρκετά γνωστά όσο και ισχυρά επενδυτικά σχήματα, το Fairfax και το Apollo, έχουν εκφράσει το ενδιαφέρον τους για να αποκτήσουν στρατηγικό πακέτο μετοχών της Eurobank.

Και στην παραπάνω πληροφορία βέβαια πρέπει να προστεθει το γεγονός ότι το Fairfax έκτος του ότι έχει αποδείξει έμπρακτα πως πιστεύει στο Ελληνικό «turnaround story» αγοράζοντας μετοχές διαφόρων ομίλων από το ΧΑ, είναι πλέον και εκ των βασικών μετοχών της Eurobank Properties, αν αυτό μπορεί να σημαίνει κάτι.

Στο σημείο αυτό σταματά το ρεπορτάζ και αρχίζει ο προβληματισμός, μια και το ΤΧΣ το περασμένο καλοκαίρι είχε αποκτήσει το 98,56% των μετοχών της Eurobank, εις βάρος των προηγούμενων μεγαλομετόχων (βλέπε Εθνική Τράπεζα) και των μικρομετόχων, που υπέστησαν βαριά απομείωση της αξίας των τίτλων που κατείχαν, ή κατά την διεθνή ορολογία «dilution».

Από την όλη διαδικασία το ΤΧΣ απέκτησε τον εξωφρενικό αριθμό 3,8 δισεκατομμυρίων μετοχών και με κόστος 1,54 ευρώ ανά μετοχή, ενώ η μεν Εθνική βρέθηκε με μόλις 46,65 εκατ. μετοχές της Eurobank και οι μικρομέτοχοι με 8,5 εκατ. μετοχές (και επενδυτές και θεσμικοί).

Αν λοιπόν γίνει αύξηση μετοχικού κεφαλαίου με την συμμετοχή επενδυτών (στρατηγικών ή μη) και την συμμετοχή του Ταμείου-προκειμένου να καλυφθούν οι κεφαλαιακές ανάγκες που θα προκύψουν από τον έλεγχο της Black Rock-τότε το ΤΧΣ θα πάθει αυτό που υπό μια οπτική έκανε το ίδιο στους μετόχους της Eurobank. Στην περίπτωση φυσικά που η τιμή της αύξησης θα οριστεί χαμηλότερα της πρώτης, δηλαδή τα 1,54 ευρώ.

Το δίλημμα που φαίνεται να προκύπτει είναι μεγάλο, διότι από την μια πλευρά η είσοδος ιδιωτών επενδυτών και μάλιστα με μεγάλες μετοχικές θέσεις (στρατηγικές) θα αποτελεί σημαντικότατη εξέλιξη για το τραπεζικό σύστημα γενικότερα (ψήφος εμπιστοσύνης), αλλά από την άλλη το ΤΧΣ θα καταγράψει ζημίες και αυτό που μένει να διαφανεί είναι το κατά πόσο η τρόικα είναι διατεθειμένη να δεχτεί κάτι τέτοιο, με την επισήμανση πως πλέον ο λόγος του ΔΝΤ δεν είναι τόσο παρεμβατικός και το «κουμάντο» όπως όλα δείχνουν περνά στους Ευρωπαίους και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Όσον αφορά αρχική επισήμανση περί δημιουργίας επιπλέον κερδοσκοπικών συνθηκών στο Χρηματιστήριο της Αθήνας, το πρώτο που πρέπει να ειπωθεί είναι πως ενώ ήδη γνωρίζουμε μια πιθανή εξέλιξη γύρω από την Eurobank, θα πρέπει να διευκρινιστεί πως το τοπίο θα ξεκαθαρίσει μόνο μετά τα αποτελέσματα της Black Rock, τα οποία και αναμένουμε στα τέλη του έτους, ενδεχομένως και μέσα στον ερχόμενο Ιανουάριο.

Συνεπώς μέχρι τότε και οι επενδυτές και η μετοχή της θα κινούνται στα «τυφλά» και για να καταστεί σαφές το μέγεθος της κερδοσκοπίας που ήδη λαμβάνει χώρα γύρω από τον τίτλο, αρκεί να πούμε πως βάση των τζίρων που πραγματοποιεί στο ΧΑ κάθε δυο ή το πολύ τρεις ημέρες, αλλάζει χέρια το σύνολο του free float (της ελεύθερης διασποράς).

Επιπροσθέτως πλήρης ασάφεια θα υπάρχει και για τους όρους της αύξησης όπως για παράδειγμα η σχέση ανταλλαγής, προφανώς το που θα οριστεί η τιμή εξάσκησης αλλά και το πότε θα είναι έτυμο το σύστημα για να προχωρήσει η διαδικασία. Απορίες θα υπάρχουν ακόμη για το κατά πόσο το ΤΧΣ θα συμμετέχει ισότιμα και εξαρχής ή θα περιοριστεί στην απορρόφηση των αδιάθετων δικαιωμάτων, όπως και αν θα μπορούν να συμμετέχουν και οι υφιστάμενοι μικρομέτοχοι.

Σήμερα η μετοχή διαπραγματεύεται στην περιοχή των 0,7 ευρώ έχοντας πραγματοποιήσει στο ενδιάμεσο ουκ ολίγες ανοδικές και πτωτικές κινήσεις μεγάλης έντασης και δεν χρειάζεται μεγάλη χρηματιστηριακή εμπειρία για να αντιληφτούμε πως ένα hedge fund από μόνο του και με ελάχιστη ρευστότατα, μπορεί να αγοράσει όλες τις μετοχές, να δημιουργήσει όποια τάση επιθυμεί ο διαχειριστής, αλλά και να σορτάρει αν κρίνει πως πρέπει να πέσει η τιμή.

Και μπορεί τα «παιχνίδια με την φωτιά» να είναι συχνό φαινόμενο στο Ελληνικό Χρηματιστήριο εδώ και μήνες, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως οι θεσμικοί φορείς της αγοράς πρέπει να ρίχνουν κι άλλο «λάδι στην φωτιά»….

(Visited 1 times, 1 visits today)
By