Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Η Κομισιόν «κλείνει το μάτι» προς τη Ρώμη

Τι σχολιάζει μέλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εν όψει της ανάληψης της Ευρωπαϊκής Προεδρίας από την Ιταλία

5

Στην εκτίμηση ότι οι κανόνες δημοσιονομικής πειθαρχίας που έχουν οριστεί στην Ευρωζώνη θα μπορούσαν να «μαλακώσουν» στην περίπτωση χωρών οι οποίες προωθούν την ανάπτυξη μέσω διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, προέβη την Τετάρτη ο επικεφαλής της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών και Χρηματοδοτικών Υποθέσεων (ECFIN) της Κομισιόν, Μάριο Μπούτι.

Ο Μάριο Μπούτι ανέφερε, σε ένα συνέδριο στη Ρώμη που οργανώθηκε από το ινστιτούτο μελετών IAI,ότι η  προοπτική αυτή θα μπορούσε να ωφελήσει χώρες όπως η Ιταλία.

Ο ίδιος αναφέρθηκε στις λεγόμενες «συμβατικές συμφωνίες», ή αλλιώς σε μια πολιτική καρότου και μαστιγίου, που προβλέπει ότι οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις που δεσμεύονται σε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις θα εξασφαλίζουν επιπλέον οφέλη από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η συζήτηση αυτή ανοίγει ενώ η νέα κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ματέο Ρέντζι πασχίζει να βρει χρηματοδότηση για ένα φιλόδοξο σχέδιο βελτίωσης των παροχών κοινωνικής πρόνοιας, μείωσης των φόρων και διοικητικών μεταρρυθμίσεων σεβόμενη ταυτόχρονα τους δημοσιονομικούς στόχους που έχει ορίσει η Ε.Ε. όσον αφορά το έλλειμμα και το χρέος της κάθε χώρας.

Σύμφωνα με τον αξιωματούχο της Κομισιόν, η ιταλική κυβέρνηση, που αναλαμβάνει την 1η Ιουλίου την κυλιόμενη εξάμηνη προεδρία της Ε.Ε., καλείται να επαναλάβει τις επαφές σχετικά με τις «συμβατικές ρυθμίσεις» σημειώνοντας ότι οι διαπραγματεύσεις για το θέμα αυτό παραμένουν στάσιμες.

Πηγή: ΑΜΠΕ

By