Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Η Κομισιόν μπλοκάρει ξανά τη συγχώνευση Aegean – Ολυμπιακής

Τη δεύτερη πρόταση της Aegean για εξαγορά της Olympic ερευνά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, εκφράζοντας ανησυχίες για μονοπώλιο και αυξήσεις τιμών στην αγορά αεροπορικών μεταφορών.

fosphotos.com | Menelaos Myrillas
fosphotos.com | Menelaos Myrillas

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ξεκινά νέα εις βάθος έρευνα σχετικά με τη δεύτερη προτεινόμενη πρόταση της Aegean Airlines για την εξαγορά της Olympic Air. Πρόκειται για τις δύο κύριες ελληνικές αεροπορικές εταιρείες που παρέχουν υπηρεσίες αεροπορικής μεταφοράς επιβατών σε ελληνικά δρομολόγια εσωτερικού και σε διεθνή δρομολόγια.

Η Aegean κατέθεσε τον περασμένο μήνα στη Κομισιόν βελτιωμένη πρόταση σε ό,τι αφορά τις λεπτομέρειες της συγχώνευσης με την πρώην Ολυμπιακή, σε μια προσπάθεια να αποσπάσει την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ωστόσο, δεν δόθηκαν λεπτομέρειες σχετικά με τις προτάσεις της.

Η Κομισιόν εκφράζει ανησυχίες ότι η συναλλαγή μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα αυξήσεις τιμών και μειωμένη ποιότητα υπηρεσιών σε αρκετά ελληνικά δρομολόγια εσωτερικού με αναχώρηση από Αθήνα, αλλά και ενστάσεις  περί ενδεχόμενης δημιουργίας μονοπωλίων.

Η Επιτροπή έχει πλέον προθεσμία 90 εργάσιμων ημερών, δηλαδή έως τις 3 Σεπτεμβρίου 2013, προκειμένου να λάβει οριστική απόφαση ως προς το κατά πόσο η προτεινόμενη συγχώνευση θα αντιτίθεται στην άσκηση αποτελεσματικού ανταγωνισμού στον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο.

Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, αρμόδιος για την πολιτική ανταγωνισμού, κ. Joaquín Almunia, δήλωσε πως «Έχουμε καθήκον να εξασφαλίσουμε ότι οι Έλληνες επιβάτες και οι επισκέπτες της Ελλάδας θα μπορούν να ταξιδεύουν με εισιτήρια σε ανταγωνιστικές τιμές, ιδίως σε αυτούς τους χαλεπούς οικονομικά καιρούς

Η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας και η οικονομική κατάσταση των δύο εταιρειών συνεκτιμούνται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ωστόσο υπογραμμίζεται ότι η «σε βάθος έρευνα δεν προδικάζει το αποτέλεσμα» της εξέτασης.

Επιπλέον, από την έρευνα της Επιτροπής προέκυψαν ενδείξεις ότι η Cyprus Airways, ο μεγαλύτερος ανταγωνιστής των δύο εταιρειών, ίσως να πάψει στο μέλλον να δρα ως βιώσιμος ανταγωνιστής στην εγχώρια ελληνική αγορά.

Υπενθυμίζεται ότι στις 26 Ιανουαρίου 2011, η Επιτροπή απαγόρευσε την πρώτη πρόταση για τη συγχώνευση της Olympic Air και της Aegean Airlines, καθώς θα οδηγούσε σε πιθανό μονοπώλιο της ελληνικής αγοράς αεροπορικών μεταφορών.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By