Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

Η κρίση έριξε τους «πράσινους» στόχους της ΕΕ

Η Κομισιόν χαμηλώνει τους στόχους για την χρήση των ΑΠΕ στην ΕΕ έως το 2030

greenEnergy800

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε την Τετάρτη το σχέδιό της για την ενεργειακή και κλιματική πολιτική έως το 2030, προτείνοντας πιο φιλόδοξους στόχους για τη μείωση των εκπομπών άνθρακα. Παράλληλα όμως ζητά χαλάρωση των στόχων για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, μια εξέλιξη που συνδέεται με την οικονομική κρίση και βρίσκει αντίθετους τους περιβαλλοντιστές αλλά και τη Γερμανία.

Το ενεργειακό μείγμα για το 2020

Σύμφωνα με τον υφιστάμενο, δεσμευτικό στόχο της ΕΕ, όλες οι χώρες μέλη θα πρέπει να έχουν αυξήσει το μερίδιο των ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα στο 20% μέχρι το 2020. Σύμφωνα με το νέο σχέδιο, το οποίο θα γίνει αντικείμενο διαπραγμάτευσης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αλλά και μεταξύ των κυβερνήσεων, ο στόχος αυτός δεν θα ανανεωθεί μετά το 2020. Αντ” αυτού η Κομισιόν προτείνει να τεθεί ένας μετριοπαθής στόχος, στο 27%, ο οποίος θα ισχύει σε επίπεδο ΕΕ χωρίς δεσμευτικά όρια για καθεμία χώρα-μέλος.

Αυτό θα επέτρεπε σε χώρες όπως η Βρετανία να συμμορφωθούν με τους στόχους για τις εκπομπές άνθρακα αξιοποιώντας την πυρηνική ενέργεια, η οποία δεν εκπέμπει μεν αέρια του θερμοκηπίου αλλά δεν θεωρείται ανανεώσιμη πηγή. Η Γερμανία, αντίθετα, επέμενε στη διατήρηση των δεσμευτικών εθνικών στόχων, καθώς υλοποιεί πρόγραμμα μεγάλης κλίμακας για την ανάπτυξη της αιολικής και ηλιακής ενέργειας.

Ο στόχος για τις εκπομπές αερίων θερμοκηπίου

Όσον αφορά τη μείωση των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου, η Κομισιόν προτείνει να τεθεί ένας ενιαίος στόχος σε επίπεδο ΕΕ για μείωση κατά 40% σε σχέση με τα επίπεδα του 1990. Ο στόχος αυτός είναι μακράν πιο φιλόδοξος σε σχέση με τον υφιστάμενο στόχο για μείωση κατά 20% έως το 2020. Βρίσκεται όμως χαμηλότερα από τα όρια που θεωρούν απαραίτητα πολλοί επιστήμονες.

«Αυτό που παρουσιάζουμε σήμερα είναι φιλόδοξο και παράλληλα οικονομικό» υποστήριξε ο πρόεδρος της Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο. Εξηγώντας το σκεπτικό της Κομισιόν, ο Μπαρόζο είπε ότι οι κρατικές επιδοτήσεις στις ΑΠΕ κατηγορούνται για αύξηση των τιμών της ενέργειας. Οι εθνικοί στόχοι δεν έχουν αποδειχθεί η πιο οικονομική λύση και η κατάργησή τους θα έδινε στις χώρες-μέλη μεγαλύτερη ευελιξία για την επίτευξη των στόχων στις εκπομπές.

Το σχέδιο της Κομισιόν δεν αναμένεται να λάβει τη μορφή νομοθετικής πρότασης μέχρι το 2015 και θα απαιτήσει διαπραγματεύσεις με το Ευρωκοινοβούλιο και τις χώρες μέλη.

Η μόνη νομοθετική πρόταση στο σχέδιο αφορά τη διάσωση της ευρωπαϊκής αγοράς άνθρακα, η οποία έχει σχεδόν καταρρεύσει λόγω της υπερπροσφοράς σε δικαιώματα εκπομπών. Το νέο σχέδιο της Κομισιόν θα ρύθμιζε αυτόματα τη διαθεσιμότητα αυτών των δικαιωμάτων.

Οι προτεραιότητες της ελληνικής προεδρίας

Σε μια άλλη εξέλιξη την Τετάρτη, ο έλληνας υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Μανιάτης παρουσίασε τις προτεραιότητες της ελληνικής προεδρίας της ΕΕ στον τομέα της Ενέργειας.

Σύμφωνα με τον κ. Μανιάτη, τρεις είναι οι προθεσμίες- ορόσημα για την ανάπτυξη της στρατηγικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Ενέργεια:

Η ολοκλήρωση της εσωτερικής αγοράς ενέργειας μέσα στο 2014. Το 2015 κανένα κράτος- μέλος δεν θα πρέπει να παραμείνει απομονωμένο από τα δίκτυα φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας της Ευρώπης. Η αναμενόμενη διεθνής συμφωνία για την κλιματική αλλαγή η οποία αναμένεται να υπογραφεί το 2015 στο Παρίσι.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By