Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024

Η κυβέρνηση «πιάνει δουλειά» για την Κεφαλονιά

Γενικός συντονιστής των κυβερνητικών ενεργειών αναλαμβάνει ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο οποίος επιτέθηκε στους «σεισμοπροφήτες» – Λίστα μέτρων για την ανακούφιση των πληγέντων

kefalonia600_401ii

Δέσμη μέτρων για την άμεση ανακούφιση των πληγέντων, αλλά και την άμεση αποκατάσταση των υποδομών στην Κεφαλονιά, αποφασίσθηκε την Τετάρτη σε ευρεία κυβερνητική σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό.

Οι κάτοικοι της Κεφαλονιάς απαλλάσσονται από τον ειδικό φόρο ακινήτων το 2014, θα λάβουν επιδότηση ενοικίου μέχρι 500 ευρώ ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση, θα δοθεί ενίσχυση για την αποκατάσταση κατεστραμμένων οικοσκευών με πόσο μέχρι 6000 ευρώ, θα επιδοτηθεί το 80% του ποσού για τις επισκευές των κτιρίων και το υπόλοιπο 20% θα καλυφθεί με άτοκο δάνειο. Αυτά είναι ορισμένα από τα μέτρα που ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ενώ ανέφερε επίσης πως σε δύο μήνες θα είναι πλήρως λειτουργικό το λιμάνι του Ληξουρίου, θα τοποθετηθούν 45 αίθουσες προκάτ για τη λειτουργία των σχολείων, θα γίνει αποκατάσταση του δρόμου Ληξούρι – Αργοστόλι, και πως νέο κλιμάκιο της ΕΥΔΑΠ μεταβαίνει στο νησί για την ταχεία επιδιόρθωση των βλαβών.

Επίθεση στους «σεισμοπροφήτες»

Σφοδρή επίθεση σε σεισμολόγους, οι οποίοι με δηλώσεις τους δημιουργούν κλίμα ανησυχίας στους κατοίκους της Κεφαλονιάς, εξαπέλυσε ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ζητώντας τους να επιστρέψουν στις δουλειές τους.

Μετά τη σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου ο κ. Χρυσοχοΐδης τους χαρακτήρισε «μετά σεισμόν, σεισμοπροφήτες», καλώντας τους να σωπάσουν και επισημαίνοντας πως η Κεφαλονιά είναι υπόθεση όλων.

Επίσης ανακοινώθηκαν τα εξής:

  • Στο 80% θα ανέρχεται η επιδότηση για την ανακατασκευή σπιτιών και επιχειρήσεων και το υπόλοιπο πόσο θα προέρχεται από άτοκο δάνειο.
  • Οι ιδιοκτήτες ακίνητων της Κεφαλονιάς απαλλάσσονται το 2014 από το χαράτσι στα ακίνητα.
  • Θα διατεθούν 45 προκάτ αίθουσες για τη στέγαση σχολείων.
  • Σε δυο μήνες, όπως δηλωσε ο κ. Κεδικογλου, θα είναι λειτουργικό και πάλι το λιμάνι του Ληξουρίου, ενώ θα αποκατασταθεί ο δρόμος Ληξούρι – Αργοστόλι.
  • Επίσης, κλιμάκιο της ΕΥΔΑΠ θα μεταβεί στο νησί για την αποκατάσταση της ύδρευσης.

 

Γενικός συντονιστής ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου ανακοίνωσε ότι γενικός συντονιστής των κυβερνητικών ενεργειών για την αποκατάσταση των ζημιών και την ανακούφιση των πληγέντων από τον σεισμό στην Κεφαλονιά είναι ο υπουργός Υποδομών Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

Όπως ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, υπεύθυνοι για την δρομολόγηση των μέτρων θα είναι οι γενικοί γραμματείς ανά τομέα, υπό την εποπτεία του γενικού γραμματέα Συντονισμού της κυβέρνησης Δημήτρη Βαρτζόπουλου. Γενικός συντονιστής σε επίπεδο υπουργείων αναλαμβάνει ο υπουργός Υποδομών Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

Επίθεση στους «σεισμοπροφήτες»

Από την πλευρά του, ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης μετά τη σύσκεψη στο Μάξιμου εξαπέλυσε επίθεση στους σεισμολόγους. Τους αποκάλεσε «μετά σεισμόν σεισμοπροφήτες» που φέρονται ανεύθυνα. Δεν ενημερώνουν, αλλά καθηλώνουν στο φόβο τόνισε ο υπουργός, και τους κάλεσε να ασχοληθούν με τις δουλείες τους.

Την ανάγκη βέλτιστου συντονισμού της κρατικής μηχανής επισήμανε ο Αντώνης Σαμαράς κατά τη διάρκεια της ευρείας κυβερνητικής σύσκεψης στο Μαξίμου.kefalonia600_401

Τηλεφωνική επικοινωνία Σαμαρά – Βενιζέλου

Για το θέμα ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος είχε το μεσημέρι τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρωθυπουργό, ενώ συνομίλησε και με τον δήμαρχο Κεφαλονιάς Αλέξανδρο Παρίση, προκειμένου να τον ενημερώσει για τις προσπάθειες που καταβάλλει, στο περιθώριο των εργασιών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, ώστε να αξιοποιηθούν πόροι από το Ταμείο Αλληλεγγύης και τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας για την παροχή αρωγής στους σεισμόπληκτους του νησιού.

Την Πέμπτη ο κ. Βενιζέλος θα θέσει το ζήτημα και στον Επίτροπο Περιφερειακής Πολιτικής Γιοχάνες Χάν, τον οποίο θα συναντήσει στην Αθήνα.

Την ανάγκη να εφαρμοστούν άμεσα από την κυβέρνηση οχτώ μέτρα και ενέργειες για την προστασία των πολιτών στην Κεφαλονιά επισήμανε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Aλέξης Τσίπρας που βρίσκεται στο νησί.

Στο μεταξύ, υλικό έκτακτης ανάγκης απέστειλε το υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου στον δήμο Κεφαλονιάς κατόπιν αιτήματος του δημάρχου.

kefalonia600_394

 

By