Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024

Η κυβέρνηση Ραχόι βάζει «τέλος» στις αμβλώσεις στην Ισπανία

Βέβαιη θεωρείται πλέον η ψήφιση του νομοσχεδίου κατά των αμβλώσεων που προωθεί η συντηρητική κυβέρνηση Ραχόι στην Ισπανία, καθώς η πρόταση της αντιπολίτευσης για την απόσυρσή του απορρίφθηκε από τη Βουλή

spain_abortion622

Όπως μεταδίδει το BBC, η πρόταση των Σοσιαλιστών απορρίφθηκε με 183 ψήφους, έναντι 151 υπέρ, αφού το κυβερνών Λαϊκό Κόμμα διατηρεί ισχυρή πλειοψηφία.

Ο νόμος που προωθεί η συντηρητική κυβέρνηση Ραχόι, σε εφαρμογή άλλωστε προεκλογικής της δέσμευσης, έχει προκαλέσει τεράστιο κύμα αντιδράσεων στη χώρα.

Το νομοσχέδιο προβλέπει την απαγόρευση των αμβλώσεων, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων: όταν κινδυνεύσει η υγεία της εγκύου ή όταν η εγκυμοσύνη είναι αποτέλεσμα βιασμού.

Οι κίνδυνοι

Πολλοί κάνουν λόγο για αναχρονιστική νομοθεσία που βάζει σε κίνδυνο την υγεία των γυναικών, καθώς θα καταφεύγουν σε παράνομα ιατρεία και κλινικές για να τερματίσουν μία ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη.

Με βάση τον ισχύοντα νόμο, που είχε εγκρίνει η προηγούμενη σοσιαλιστική κυβέρνηση του Χοσέ Λουίς Θαπατέρο, οι αμβλώσεις επιτρέπονται μέχρι τη 14η εβδομάδα της κύησης, χωρίς να απαιτείται από τη γυναίκα να δικαιολογήσει την απόφασή της.

Επιτρέπεται επίσης η άμβλωση μέχρι την 22η εβδομάδα εάν διαπιστωθεί ότι υπάρχει κάποιο πρόβλημα στο έμβρυο ή εάν κινδυνεύει η ζωή της μητέρας.

By