Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024

Η κυβερνητική κρίση εκτινάσσει τα ομόλογα της Πορτογαλίας

Μήνυμα για προσήλωση στους δημοσιονομικούς στόχους από Ντάισελμπλουμ

Pedro Passos Coelho

Αντιμέτωπη με κρίση στο εσωτερικό της αλλά και στο οικονομικό πεδίο βρίσκεται η κυβέρνηση της Πορτογαλίας μετά την παραίτηση δύο κορυφαίων υπουργών ενώ η απόδοση των 10ετών ομολόγων εκτινάχθηκε πάνω από το 8% για πρώτη φορά φέτος.

Στο χρηματιστήριο της Λισαβόνας ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί σε ποσοστό άνω του 6% με τις εντονότερες πιέσεις να ασκούνται στις τραπεζικές μετοχές.

Χθες παραιτήθηκε ο υπουργός Εξωτερικών Πάουλο Πόρτας, που ηγείται του μικρού κόμματος CDS του κυβερνητικού συνασπισμού, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την αυστηρή πολιτική λιτότητας και ακολουθώντας το παράδειγμα του υπουργού Οικονομικών Βίτορ Γκασπάρ που εγκατέλειψε την κυβέρνηση τη Δευτέρα.

Στο μεταξύ, ο Πορτογάλος πρωθυπουργός Πέδρο Πάσους Κοέλιο δήλωσε σε τηλεοπτικό διάγγελμα ότι προσπαθεί να διατηρήσει τη συνοχή της κυβέρνησής του αν και ήδη η αποχώρηση των δύο κορυφαίων υπουργών έχει προκαλέσει σοβαρούς κλυδωνισμούς και πληροφορίες αναφέρουν ότι άλλοι δύο ετοιμάζονται να παραιτηθούν.

Από την πλευρά των δανειστών της χώρας, ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ εξέφρασε την ανησυχία του για την κατάσταση και συνάμα τόνισε πως η χώρα θα πρέπει να παραμείνει προσηλωμένη στις υποχρεώσεις της.

«Υποθέτω πως η πολιτική κατάσταση στην Πορτογαλία θα σταθεροποιηθεί και πως η Πορτογαλία θα παραμείνει προσηλωμένη στις υποχρεώσεις της που αποτελούν μέρος αυτού του προγράμματος», είπε συγκεκριμένα ο Ντάισελμπλουμ.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By