Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

«Η κύρια κατοικία θα προστατευτεί και το 2014»

Ένα βήμα πιο κοντά βρίσκεται η κυβέρνηση για συμφωνία με την τρόικα- Εκκρεμούν φόρος ακινήτων και ΕΑΣ

akinita620_231113

Η κύρια κατοικία θα προστατευτεί και το 2014 από τους πλειστηριασμούς, σύμφωνα με όσα προκύπτουν από τη συνάντηση που είχε χθες η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας με την τρόικα, αλλά, όπως σχολιάζουν στελέχη του υπουργείου, «μένει να καθοριστούν τα κριτήρια σχετικά με το μέτρο».

Η διαπραγμάτευση μεταξύ υπουργείου και τρόικας δεν έχει τελειώσει. Θα συνεχιστεί τις επόμενες μέρες με αντικείμενο τα κριτήρια για την προστασία της πρώτης κατοικίας. Δηλαδή, αν θα είναι καθοριστικός παράγοντας μόνο η αντικειμενική αξία του ακινήτου ή αν θα τεθούν και συγκεκριμένα εισοδηματικά κριτήρια. Στελέχη του υπουργείου σχολίασαν μετά τη συνάντηση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Ανάπτυξης με την τρόικα ότι οι εκπρόσωποι των δανειστών ήταν πιο διαλλακτικοί στο να δεχθούν κάποιες θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης, χωρίς όμως να αναφέρουν περισσότερες λεπτομέρειες.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες από το υπουργείο Ανάπτυξης η συζήτηση εστιάζεται σε τρεις παραδοχές. Δηλαδή, η προστασία από τους πλειστηριασμούς να ισχύσει και για όλο το 2014, να διατηρηθεί ο Νόμος Κατσέλη και το ισχύον πλαίσιο για τους ενήμερους δανειολήπτες, ενώ από το 2015 να ισχύσει σύστημα εξωδικαστικής διαχείρισης κατά το ιρλανδικό μοντέλο. Σύμφωνα με το συγκεκριμένο μοντέλο ο δανειολήπτης θα πρέπει να καλύπτει συγκεκριμένα εισοδηματικά κριτήρια και των αποδεκτών ορίων διαβίωσης.

 Φόρος ακινήτων

Η φορολογία ακινήτων απασχόλησε τη χθεσινή σύσκεψη του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης με την τρόικα με τα στελέχη του ΔΝΤ, της ΕΕ και της ΕΚΤ να ενημερώνονται για θέματα για τα οποία είχαν ζητήσει διευκρινίσεις.

Σύμφωνα με κυβερνητικό αξιωματούχο καταβάλλεται προσπάθεια ώστε μέχρι τις αρχές του Ιανουαρίου να διευθετηθούν πολλά από τα θέματα που παραμένουν σε εκκρεμότητα και ως εκ τούτου αναμένεται η κατάθεση πολλών νομοσχεδίων στη Βουλή.

Ενδεικτικά στο σχέδιο νομού για τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων θα συμπεριληφθεί η διάταξη για τις αλλαγές στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, νομοτεχνικές βελτιώσεις για το φόρο στις χρηματιστηριακές συναλλαγές, αλλά και οι διατάξεις για το Δημοσιονομικό Συμβούλιο, την Αρχή που θα παρακολουθεί την εκτέλεση του Κρατικού Προϋπολογισμού.

Θα ακολουθήσουν και άλλα νομοσχέδια έως και τις αρχές Ιανουαρίου τα οποία θα περιλαμβάνουν ρυθμίσεις φορολογικού περιεχομένου (κίνητρα συλλογής αποδείξεων, ΚΦΑΣ, Κώδικας Φορολογικών Διαδικασιών, ΦΠΑ εστίαση), το σχέδιο νόμου για τους πλειστηριασμούς ακινήτων, αλλά και άλλα θέματα σχετικά με τα προαπαιτούμενα.

Σύμφωνα με στέλεχος του οικονομικού επιτελείου που μετείχε στη σύσκεψη, το θέμα των ΕΑΣ δεν έχει ακόμη «κλειδώσει» αν και άλλες πληροφορίες αναφέρουν πως έχει υπάρξει καταρχήν συμφωνία.

 

 

(Visited 1 times, 1 visits today)
By