Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Η Μέρκελ ξεκινά συνομιλίες με το SPD την Παρασκευή

Διαπραγματεύσεις για κυβέρνηση μεγάλου συνασπισμού ξεκινούν επισήμως την Παρασκευή στη Γερμανία.

german popular

Οι συνομιλίες μεταξύ Χριστιανοδημοκρατών και Σοσιαλδημοκρατών για τη συγκρότηση κυβέρνησης μεγάλου συνασπισμού ξεκινούν επισήμως στο Βερολίνο την Παρασκευή. Άγνωστο παραμένει όμως πόσο θα διαρκέσουν, ενώ η Ευρώπη και η Ελλάδα αναμένουν το αποτέλεσμα.

Πηγές και των δύο πλευρών επιβεβαίωσαν σήμερα Δευτέρα ότι το κόμμα της Άνγκελα Μέρκελ και η SPD θα πραγματοποιήσουν τις πρώτες διερευνητικές συνομιλίες τους για την πιθανότητα σχηματισμού ενός κυβερνητικού συνασπισμού την Παρασκευή 4 Οκτωβρίου, στη 1 μ.μ. τοπική ώρα. Οι Σοσιαλδημοκράτες έχουν ήδη ορίσει εξαμελή επιτροπή που θα χειριστεί τις διαπραγματεύσεις. Στην επιτροπή μετέχει και ο Πέερ Στάινμπρουκ, που ήταν ο υποψήφιος των Σοσιαλδημοκρατών για την καγκελαρία και ο οποίος προκειμένου να διευκολύνει τις συζητήσεις για το σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας είχε δηλώσει ότι αποσύρεται από τα αξιώματα του στο κόμμα, καθώς προεκλογικά είχε δηλώσει ότι ο ίδιος δε θα συμμετείχε σε κυβέρνηση υπό τη Μέρκελ. Δεν έχει ακόμη ανακοινωθεί ποιοι θα αναλάβουν τις διαπραγματεύσεις από την πλευρά των Χριστιανοδημοκρατών.

Στο εσωτερικό των Σοσιαλδημοκρατών ωστόσο υπήρχαν εξ αρχής ισχυρές αντιρρήσεις για τη συμμετοχή ξανά σε κυβέρνηση συνεργασίας υπό την -πανίσχυρη μετά το αποτέλεσμα της 22ας Σεπτεμβρίου- Μέρκελ, ενώ εκκρεμεί ψηφοφορία μεταξύ των μελών του κόμματος, τα οποία θα κληθούν στο συνέδριο της SPD στο Λάιπτσιχ στις 14 και 15 Νοεμβρίου να αποφασίσου εάν επιθυμούν ή όχι τη συμμετοχή σε κυβέρνηση μεγάλου συνασπισμού.

Ο πρόεδρος του κόμματος Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, ο οποίος είχε εξαρχής αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο συγκρότησης μεγάλου συνασπισμού, την Παρασκευή είπε ότι η SPD «δε φοβάται» να παραμείνει στην αντιπολίτευση εφόσον οι διαπραγματεύσεις καταλήξουν σε αδιέξοδο.

Οι Σοσιαλδημοκράτες, σύμφωνα με πληροφορίες που είχε δημοσιεύσει η Frankfurter Allgemeine Zeitung την Παρασκευή, ζητούν έξι κομβικά υπουργεία, μεταξύ των οποίων το Οικονομικών, όπου επιθυμούν να διαδεχτεί το Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ο Τόμας Όπερμαν και το Εργασίας για το οποίο προορίζουν τον κ.Γκάμπριελ, ο οποίος ταυτόχρονα κατά την πρόταση του κόμματος θα αναλάβει αντικαγκελάριος. Σημειωτέον ότι συνήθως ο δεύτερος κυβερνητικός εταίρος παίρνει το υπουργείο Εξωτερικών και όχι παραγωγικά υπουργεία.

Πέρα από τα πρόσωπα, όσο αφορά στην ουσία της οικονομικής πολιτικής, ο κ.Σόιμπλε διέψευσε δημοσιεύματα που τον έφεραν πρόθυμο να συζητά αύξηση των φόρων για τα υψηλά εισοδήματα, κάτι που έθεταν προεκλογικά οι Σοσιαλδημοκράτες και απέρριπταν κατηγορηματικά οι Χριστιανοδημοκράτες. Άλλωστε στο εσωτερικό της CDU υπάρχουν αντιρρήσεις για το ενδεχόμενο αλλαγής οικονομικής πολιτικής και στελέχη που θέτουν από τη δική τους πλευρά όρους για τη συγκυβέρνηση, όπως ο πανίσχυρος πρωθυπουργός της Βαυαρίας και στέλεχος της CSU (ενός εκ των δύο κομμάτων που απαρτίζουν την Ένωση της οποίας ηγείται η Μέρκελ) Χόρστ Ζέεχοφερ, που δήλωσε ήδη ότι «δίνει το λόγο του» πως δεν θα υπάρξουν αυξήσεις φόρων.

Οι αναλυτές εν τω μεταξύ ανησυχούν για τις επιπτώσεις που θα έχει στην Ευρώπη η ενδεχόμενη συνέχιση των διαπραγματεύσεων επί εβδομάδες. Ο επικεφαλής οικονομολόγος της ING-Diba AG Κάρστεν Μπρτσέσκι δήλωσε στο Bloomberg ότι η διάρκεια των συζητήσεων μπορεί να επηρεάσει την πορεία σημαντικών θεμάτων για την ευρωζώνη όπως η τραπεζική ένωση και αποφάσεις για νέα πακέτα στήριξης της Ελλάδας και της Πορτογαλίας. 

Με πληροφορίες από ΑMΠΕ, bloomberg.com, spiegel.de

(Visited 1 times, 1 visits today)
By