Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

«Η Ευρώπη δεν μπορεί να γίνει Μπαγκλαντές»

Η Μαριέττα για την Ευρώπη και τον Κωνσταντινο Καραμανλή

giannakou.gr

«Η Ευρώπη δεν μπορεί να γίνει Μπαγκλαντές. Η Γερμανία δεν μπορεί μόνη της χωρίς την Ευρώπη». Με τις δύο αυτές φράσεις η ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Μαριέττα Γιαννάκου συνόψισε τον προβληματισμό για το μέλλον της Ευρώπης στο δείπνο που παρέθεσε το Ίδρυμα Κωνσταντίνος Καραμανλής χθες στις Βρυξέλλες ενόψει της σημερινής εκδήλωσης, στην οποία θα μιλήσει ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς.

Η κ. Γιαννάκου αναφέρθηκε στις ευρωεκλογές του ερχόμενου Μαΐου και στο φόβο της ανόδου των ευρωσκεπτικιστικών κομμάτων στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες. Επισήμανε ότι είναι ευθύνη όσων είναι υπέρ της Ευρώπης, να την αλλάξουν ώστε να πείσουν και τους πολίτες.

Τόνισε όμως ότι ο διακυβερνητισμός είναι σοβαρό πρόβλημα στη λειτουργία της Ε.Ε. σήμερα.

«Οι πολίτες βλέπουν το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να συνεδριάζει ώρες ατελείωτες και κάποιοι να κοιμούνται κ” όλας, μεταξύ σάντουιτς και συζητήσεων να έρχονται φάκελοι με σημαντικά θέματα που πάντα ερχόταν επεξεργασμένοι», είπε χαρακτηριστικά η ευρωβουλευτής, θυμίζοντας την κρίσιμη συνεδρίαση για την Κύπρο όπου ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Πιερ Μοσκοβισί είχε ρίξει έναν υπνάκο…

Η κ.Γιαννάκου εξέφρασε την άποψη ότι μετά τις ευρωεκλογές τα νέα πολιτικά οργανα πρέπει να εξετάσουν πως θα προχωρήσει η ενοποίηση της Ευρώπης, στα βήματα της συνθήκης της Λισαβόνας που προβλέπει ότι ο πρόεδρος της Κομισιόν θα ψηφίζεται από το Ευρωκοινοβούλιο και τα κόμματα θα προτείνουν τους υποψήφιους άρα έμμεσα οι πολίτες θα εχουν λόγο στην ανάδειξη του επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Σημείωσε επίσης ότι από τους 21 ευρωβουλευτές που εκλέγει η Ελλάδα, πρέπει να επιδιωχθεί να ανήκει ένας σεβαστός αριθμός στις δύο μεγάλες κοινοβουλευτικές ομάδες για να υπάρχει δυνατότητα παρεμβασης.

«Δεν πρέπει πια να βλέπουμε πέντε μεγάλες χώρες να προαποφασίζουν. Η Ευρώπη δεν μπορεί να γίνει Μπαγκλαντές γιατί αυτό σημαίνει Ευρώπη: Ένα βασικό κοινωνικό κράτος. Ούτε η Γερμανια μπορεί μόνη της χωρίς την Ευρώπη, γιατί δεν είναι αρκετά μεγάλη για τον κόσμο», είπε η πρώην υπουργός.

Η κ.Γιαννάκου θυμήθηκε πως όταν ήταν στην ΟΝΝΕΔ άκουγε τον Κωνσταντινο Καραμανλή να λέει ότι πρέπει να μπουμε στην ΕΟΚ για να φύγουμε από τη φτώχεια και την ανασφάλεια.

Θυμήθηκε επισης πως η ίδια είχε ζητήσει να δει τον τότε πρόεδρο του ΕΛΚ και νυν πρόεδρο του Ιδρύματος Κόνραντ Αντενάουερ, Χανς Γκερτ Πέτερινγκ, για να τον πείσει να δοθεί το όνομα του Κωνσταντίνου Καραμανλη στο διάδρομο που εν είδει γέφυρας ενωνει τα κτίρια του Ευρωκοινοβουλίου. «Ζητας μεγάλο ρουσφέτι» της απάντησε ο Πέτερινγκ, ο οποιος σήμερα θα μιλήσει στην εκδήλωση.

 

(Visited 1 times, 1 visits today)
By