Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

«Η μαφία της Νάπολης κλέβει, αλλοιώνει και πουλάει αντικαρκινικά φάρμακα»

Καταγγελία του επικεφαλής του Ιταλικού Οργανισμού Φαρμάκων (Aifa), στην αμερικανική εφημερίδα The Wall Street Journal

farmaka800_600

«Η μαφία της Νάπολης φέρεται να κλέβει, να αλλοιώνει και να πουλά αντικαρκινικά φάρμακα», δήλωσε ο Ντομένικο Ντι Τζόρτζο, o επικεφαλής του Ιταλικού Οργανισμού Φαρμάκων (Aifa), στην αμερικανική εφημερίδα The Wall Street Journal.

Οι αποκαλύψεις του Ντι Τζόρτζο αναδημοσιεύονται από τον ιταλικό Τύπο, ο οποίος δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην υπόθεση.

Ο «συναγερμός αυτός προκαλεί μεγάλη ανησυχία», τονίζει σήμερα η εφημερίδα Κοριέρε Ντέλα Σέρα, καθώς τα «φάρμακα-μαϊμού» όχι μόνο μπορεί να μην έχουν καμία απολύτως θετική επίδραση, αλλά υπάρχει κίνδυνος να προκαλέσουν σοβαρές επιπλοκές στην υγεία των ασθενών.

O επικεφαλής του Aifa αποκαλύπτει ότι το ιταλικό οργανωμένο έγκλημα, σύμφωνα με πληροφορίες, προσπαθεί να διαθέσει τα αλλοιωμένα αυτά φάρμακα σε διάφορες χώρες της Δυτικής Ευρώπης, ενώ «μεγάλες φαρμακοβιομηχανίες, όπως η Lilly, Roche, Johnson & Johnson συνεργάζονται με δικαστικές αρχές ευρωπαϊκών χωρών για να εξιχνιαστεί το πώς καταφέρνει η Καμόρα (σ.σ. η μαφία της Νάπολης) να κλέβει και να αλλοιώνει σημαντικές ποσότητες φαρμάκων».

Ο Ντι Τζόρτζο στη συνέντευξή του στην Γουόλ Στριτ Τζέρναλ σημειώνει πως οι μαφιόζοι αντικαθιστούν πιθανότατα τη δραστική ουσία κάθε φαρμάκου με άλλες, πιο φθηνές, ή τη διαλύουν με κάποια χημική επεξεργασία ή ακόμα και σε νερό, προφανώς με άμεσες αρνητικές συνέπειες όσον αφορά την αποτελεσματικότητα των σκευασμάτων.

Η Κοριέρε Ντέλα Σέρα τονίζει πως σύμφωνα με πληροφορίες έχουν διαπιστωθεί κλοπές και αλλοιώσεις σκευασμάτων όπως το αντικαρκινικό φάρμακο με την ιταλική εμπορική ονομασία Alimta (της φαρμακοβιομηχανίας Eli Lilly), το Remicade (Johnson & Johnson – Merk) και το Herceptin (Roche).

Τα μέχρι τώρα στοιχεία που έχουν προκύψει από τις έρευνες κατατείνουν στη διαπίστωση ότι η μαφία της Νάπολης συνεργάζεται με συμμορίες του οργανωμένου εγκλήματος στην Ουγγαρία, τη Ρουμανία και τη Λετονία για αυτή την απάτη. Δημοσιεύματα στον Τύπο της Ιταλίας επισημαίνουν ακόμη ότι «είναι πολύ πιθανό να έχει δημιουργηθεί μια επιχειρησιακή βάση του οργανωμένου εγκλήματος στην Κύπρο» για τους σκοπούς αυτής της δραστηριότητας.

By