Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024

Ρωσία: Δεν θέλουμε Ψυχρό Πόλεμο

Σαρκαστικός ο εκπρόσωπος του Πούτιν απέναντι στη Δύση – Αυστηρή προειδοποίηση Λαβρόφ προς τις ΗΠΑ

crimea600_060314

Ο εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν υποστήριξε την Παρασκευή ότι παρά τη «βαθιά διαφωνία» της Μόσχας με τη Δύση για το θέμα της Ουκρανίας, το Κρεμλίνο ελπίζει ότι μπορεί να εξευρεθεί κοινό έδαφος και να μην ξεκινήσει ένας νέος Ψυχρός Πόλεμος.

«Υπάρχει ακόμη ελπίδα ότι μπορούν να βρεθούν ορισμένα κοινά σημεία μέσω του διαλόγου – τον οποίο οι εταίροι μας, δόξα τω Θεώ, δεν τον έχουν απορρίψει», φέρεται να είπε ο Ντμίτρι Πεσκόφ, σύμφωνα με το επίσημο ρωσικό πρακτορείο RIA, ενώ φέρεται ότι πρόσθεσε: «Πιστεύω ότι δεν έχει ξεκινήσει (ένας νέος Ψυχρός Πόλεμος) και θα ήθελα να πιστεύω ότι δεν πρόκειται να ξεκινήσει».

Ωστόσο, ο Πεσκόφ εμφανίστηκε σαρκαστικός όσον αφορά στο ενδεχόμενο απευθείας διαλόγου της Ρωσίας με την Ουκρανία με τη μεσολάβηση της Δύσης, λέγοντας ότι οι δυτικές χώρες έχουν απολέσει την αξιοπιστία τους λόγω της στάσης τους στην ουκρανική κρίση. Όπως είπε, οι εκκλήσεις που απευθύνονται στη Ρωσία να ενταχθεί σε μια διεθνή «ομάδα επαφής» στην οποία θα συμμετέχει και η Ουκρανία ώστε να διαπραγματευτεί τον τερματισμό της κρίσης «μας κάνουν να γελάμε».

Η Μόσχα, συνέχισε ο εκπρόσωπος, φοβάται το ενδεχόμενο μιας εθνοκάθαρσης στην Κριμαία και την ανατολική Ουκρανία εάν «αυτοί που στήριξαν το πραξικόπημα στο Κίεβο» φτάσουν στις περιοχές αυτές.

Σ. Λαβρόφ: Κυρώσεις σε βάρος της Μόσχας θα πλήξουν τις ΗΠΑ

Η Ρωσία κάλεσε σήμερα τις ΗΠΑ να μην ζημιώσουν τις διμερείς σχέσεις των δύο χωρών, επισημαίνοντας ότι τυχόν κυρώσεις σε βάρος της Μόσχας με αφορμή την κρίση στην Ουκρανία θα γυρίσουν «μπούμερανγκ» στην Ουάσινγκτον.

Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Τζον Κέρι, ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ «προειδοποίησε να μην ληφθούν βιαστικές και ριψοκίνδυνες αποφάσεις» που θα μπορούσαν να βλάψουν τις ρωσοαμερικανικές σχέσεις και ιδίως «κυρώσεις που αναπόφευκτα θα έπληταν τις ΗΠΑ σαν μπούμερανγκ» ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

By