Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024

Η νέα πρόταση για ΕΑΣ και ΕΛΒΟ – Η Αθήνα περιμένει τηλέφωνο…

 Στάλθηκε χθες το βράδυ – Αναμένει απάντηση από την τρόικα η Αθήνα

ELVOa

Σε εφιάλτη έχει εξελιχθεί το σχέδιο εξυγίανσης των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων και της ΕΒΟ, καθώς η κυβέρνηση πρέπει να έχει μία ρεαλιστική πρόταση στην τρόικα.  Πληροφορίες αναφέρουν ότι το πλάνο έχει καταρτιστεί και χθες το βράδυ στάλθηκε στην τρόικα  από τα αρμόδια υπουργεία.

Το σχέδιο, που στάλθηκε χθες στην τρόικα, ζητά προθεσμία 24 μηνών να καταστήσει βιώσιμη την επιχείρηση και  προβλέπει τη διάσπαση των ΕΑΣ σε πολιτικό και στρατιωτικό κομμάτι και  το κόστος για να διατηρηθεί σε λειτουργία το στρατιωτικό κομμάτι ανέρχεται στα 45 με 50 εκατ. ευρώ, από 144 εκατ. ευρώ της προηγούμενης πρότασης.

Σημειώνεται ότι χθες διαρροές από τις Βρυξέλλες ανέφεραν ότι η τρόικα ζητά να υλοποιηθεί ένα μοντέλο τύπου ΕΡΤ, κάτι το οποίο σημαίνει να κλείσουν οι εταιρείες, να απολυθούν οι εργαζόμενοι, να δημιουργηθεί μία νέα εταιρεία, “απαλλαγμένη” και αργότερα θα πωληθεί.

Ειδικότερα, η κυβέρνηση προτείνει:

– Στην ΕΑΣ επιχειρείται διατήρηση του στρατιωτικού σκέλους μετά από διάσπαση από το πολιτικό, με ένα σενάριο να αναφέρεται σε μονάδα υπό τον έλεγχο του δημοσίου, δηλαδή του αρμοδίου υπουργείου Εθνικής Άμυνας. Πάντως, η εταιρεία πρέπει να ολοκληρώσει ανεκτέλεστες λειτουργίες. Πρόκειται για δυο συμβάσεις υπογεγραμμένες ύψους 30 εκατ. ευρώ και μια υπό συμφωνία σύμβαση ύψους 220 εκατ. Ευρώ.

-Στην ΕΛΒΟ επιχειρείται η διατήρηση μέρους των εργοστασίων, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών. Όπως και στην ΕΑΣ σημείο – κλειδί είναι να αποδείξει η κυβέρνηση πως δεν θα παράγουν ελλείμματα προσθέτουν, όμως και εκεί αναμένεται να υπάρξουν απολύσεις, αν όχι οριστικό κλείσιμο της εταιρείας.

Ελένη Στεργίου

(Visited 1 times, 1 visits today)
By