Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Η νυχτερινή εργασία προκαλεί… καρκίνο

Οι γυναίκες, πάνω των 50 ετών,  αυξάνουν τις πιθανότητες για καρκίνο στις ωοθήκες.

gynaikes pasok kpeΣύμφωνα με μια νέα έρευνα Αμερικάνοι επιστήμονες  ανακάλυψαν ότι οι γυναίκες που εργάζονται σε νυχτερινές βάρδιες, κινδυνεύουν περισσότερο από καρκίνο των ωοθηκών. Ο κίνδυνο,  όμως , δεν φαίνεται να αυξάνει ανάλογα με το πόσες νυχτερινές βάρδιες κάνει μια γυναίκα, άλλοι επιστήμονες εμφανίστηκαν δύσπιστοι για τα συμπεράσματα της νέας μελέτης.

Οι επιστήμονες, με επικεφαλής τον καθηγητή επιδημιολογίας Πάρβιν Μπχάτι του Κέντρου Ερευνών για τον Καρκίνο «Φρεντ Χάτσινσον», που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό για θέματα επαγγελματικής και περιβαλλοντικής ιατρικής «Occupational and Environmental Medicine», σύμφωνα με το BBC, μελέτησαν πάνω από 3.000 γυναίκες (1.100 με προχωρημένο καρκίνο, 389 με αρχικό καρκίνο και 1.832 υγιείς). Η πιθανότητα αυτή ισχύει κυρίως για τις γυναίκες άνω των 50 χρονών.

Τα στατιστικά έδειξαν ότι νυχτερινή εργασία έκαναν το ένα τρίτο των γυναικών με καρκίνο αρχικού σταδίου, το ένα τέταρτο των γυναικών με προχωρημένο καρκίνο και το ένα πέμπτο των υγιών γυναικών. Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η συστηματική νυχτερινή εργασία αυξάνει κατά 49% τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου αρχικού σταδίου και κατά 24% τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου προχωρημένου σταδίου, σε σχέση με όσες εργάζονται μόνο την ημέρα.

 

By