Τετάρτη, 17 Απριλίου, 2024

Η ολλανδική απάντηση στην ανεργία

Μοντέλο επαγγελματικής κατάρτισης που εξάγεται στη Σκωτία

anergia

Η Ολλανδία είναι μια από τις χώρες με τη χαμηλότερη ανεργία στους νέους στην Ευρώπη και αποτελεί πηγή έμπνευσης για τη Σκωτία. Η κυβέρνηση της χώρας συνεργάζεται με ένα ολλανδικό κέντρο απασχόλησης για να διδαχθεί τρόπους εισόδου της νεολαίας στην αγορά εργασίας. Ποιο είναι το μυστικό για να βρουν οι νέοι δουλειά; Η απάντηση στην εκπομπή Generation Y.

Η ολλανδική επιχείρηση κοινής ωφέλειας «Werkcenter» οργανώνει προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης, τα οποία ταιριάζουν στο προφίλ κάθε ανέργου ξεχωριστά. Μετά την επιτυχία του, το μοντέλο εξάγεται και στο εξωτερικό.

Τα προγράμματα αναπτύσσουν μια ολοκληρωμένη προσέγγιση για την πρακτική άσκηση των συμμετεχόντων, με βάση τις εργασιακές ευκαιρίες που ανακύπτουν. Παράλληλα, λαμβάνονται υπόψη αρκετές παράμετροι της ζωής των νέων.

Το μοντέλο στοχεύει στην παροχή εργασιακής εμπειρίας, την εκμάθηση μέσω της εργασίας, την καθοδήγηση πάνω σε εργασιακές δεξιότητες, αλλά και στην προσωπική ζωή.

Ο Στέφεν δοκίμασε να πάρει το απολυτήριο Λυκείου δυο φορές χωρίς επιτυχία. Δεν είχε καν σκεφτεί ποιο επάγγελμα θα ήθελε να ακολουθήσει στη ζωή του.

Μετά από μια περίοδο θεωρητικής εκπαίδευσης, σήμερα κάνει την πρακτική του άσκηση στη Σκωτία. Ο ίδιος θεωρεί το τρίμηνο εντατικό πρόγραμμα, ως σημείο καμπής στη ζωή του.

Στη Σκωτία, το ίδρυμα Κουάριερς παρέχει βοήθεια σε οικογένειες που έχουν πρόβλημα στέγασης ή κάποιο ανάπηρο μέλος. Η φιλανθρωπική οργάνωση αποτελεί το ιδανικό περιβάλλον για την εφαρμογή του προγράμματος πρακτικής άσκησης νέων ανέργων. Ο Ιβάρ, με την εμπειρία που θα αποκτήσει, φιλοδοξεί να βρει δουλειά στον τομέα της πρόνοιας.

Ο έλεγχος των επιδομάτων ανεργίας αυξάνει την απασχόληση. Αυτή είναι η βασική αρχή του μοντέλου που εφαρμόζεται στη Ολλανδία, όπου η ανεργία των νέων είναι η χαμηλότερη στην Ευρώπη.

«Δεν πρόκειται να βρεις τη δουλειά των ονείρων σου από την μια ημέρα στην άλλη. Όταν τελειώσεις το σχολείο, πρέπει να εργαστείς για να φτάσεις ως την δουλειά των ονείρων σου. Πάντα υποστηρίζω: κάνε μια οποιαδήποτε δουλειά και ας μην είναι η ιδανική και ψάξε παράλληλα για καλύτερες ευκαιρίες», υποστηρίζει ο Πέτερ Φαν Σι, διευθυντής του εταιρείας “Werkcenter”.

Το 2012, το ολλανδικό μοντέλο κέρδισε το ευρωπαϊκό βραβείο «Καλύτερης Πρακτικής» εταιρικής κοινωνικής ευθύνης, του προγράμματος «Δια Βίου Μάθησης» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Κατά μέσο όρο, το 70% των συμμετεχόντων, είτε βρίσκουν δουλειά είτε επιστρέφουν στο σχολείο, για να αποκτήσουν τις βασικές γνώσεις. Το πιο σημαντικό είναι, όμως, ότι βρίσκουν κίνητρα.

Όταν ολοκληρώνουν την παρακολούθηση του προγράμματος επαγγελματικής κατάρτισης, οι άνεργοι νέοι ξαναβρίσκουν την αισιοδοξία τους. Αισθάνονται ξανά σημαντικοί και έτοιμοι να επανενταχθούν στην αγορά εργασίας.

Πηγή: euronews

(Visited 1 times, 1 visits today)
By