Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Η Ουγγαρία τιμά τον Πούσκας στη Λεωφόρο

Τα αποκαλυπτήρια της προτομής του Πούσκας από τον Πρωθυπουργό της Ουγγαρίας

Viktor-Orban-_2530120b

Ο Πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπάν θα κάνει τα αποκαλυπτήρια της προτομής του Φέρεντς Πούσκας που θα τοποθετηθεί στο γήπεδο του Παναθηναϊκού, στη Λεωφόρο, στις 2 Ιουνίου.

Η ημέρα είναι σημαδιακή, καθώς πριν από 43 χρόνια (2 Ιουνίου 1971) ο «καλπάζων συνταγματάρχης», όπως ήταν το προσωνύμιο του Πούσκας, οδήγησε τον Παναθηναϊκό στο Γουέμπλεϊ, στον τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών (με αντίπαλο τον Αγιαξ του ολοκληρωτικού ποδοσφαίρου).

Ο Ερασιτέχνης Παναθηναϊκός, σε συνεργασία με την ΠΑΕ και την Πρεσβεία της Ουγγαρίας θα διοργανώσει παράλληλα, σειρά εκδηλώσεων τιμώντας την μνήμη του μεγάλου Πάντσο.

Τη Δευτέρα το μεσημέρι, θα πραγματοποιηθούν εγκαίνια έκθεσης –που θα παραμείνει ανοικτή έως τις 22 Ιουνίου- με ενθύμια από τη ζωή του Φέρεντς Πούσκας στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων (Ακαδημίας 50).

Το απόγευμα της ίδιας μέρας οι θύρες του «Απόστολος Νικολαΐδης» θα ανοίξουν στο κοινό και, παρουσία του Πρωθυπουργού της Ουγγαρίας, της συζύγου του Πούσκας, αλλά και της θρυλικής ομάδας του Παναθηναϊκού εκείνης της εποχής, θα πραγματοποιηθούν τα αποκαλυπτήρια της προτομής (ενώ η εκδήλωση μνήμης θα ολοκληρωθεί με φιλική αναμέτρηση ανάμεσα στην ακαδημία του Παναθηναϊκού και την ακαδημία Πούσκας).

Ο Πρόεδρος του Ερασιτέχνη Ηλίας Μιχαλαριάς αφού παρουσίασε το πρόγραμμα εκδηλώσεων, ανέφερε στην σημερινή συνέντευξη τύπου:

«Εμείς είμαστε οι διοργανωτές, είμαστε η νέα γενιά. Στόχος είναι να καθιερωθεί αυτή η επέτειος. Το λόγο πρέπει να έχουν οι πρωταγωνιστές και ένας από αυτούς είναι δίπλα μου και είναι ο Βασίλης Κωνσταντίνου». Ο παλαίμαχος άσος –και νυν αντιπρόεδρος της ΠΑΕ Βασίλης Κωνσταντίνου, παίρνοντας το λόγο μίλησε για εκείνη την ομάδα αλλά και το τεράστιο μέγεθος του Πούσκας:

«Εκ μέρους των παλαιμάχων ποδοσφαιριστών του Παναθηναϊκού θέλουμε να το ευχαριστηθούμε. Θέλουμε όμως και να ευχαριστήσουμε για την 43η επέτειο των γενεθλίων του Γουέμπλει και να πούμε ότι εμείς 22 Ελληνόπουλα κάναμε μια οικογένεια, μια ομάδα, θέσαμε στόχους για να φτάσουμε ψηλά. Είχαμε την ευτυχία και την τύχη να έχουμε μαζί έναν άνθρωπο, ο οποίος όταν ήρθε στον ΠΑΟ καταλάβαμε τι εστί Πούσκας, τι εστί μια πολύ μεγάλη προσωπικότητα του παγκοσμίου ποδοσφαίρου. Ο Πούσκας ήταν ένας άνθρωπος που δεν ήταν μόνο προπονητής, ήταν και φίλος, ήταν και πατέρας. Ποδοσφαιριστές σαν τον Μίμη το Δομάζο, τον Αριστείδη τον Καμάρα, τον Αντώνη Αντωνιάδη και τα άλλα τα παιδιά που ήταν πιο μικρά σε ηλικία και έγιναν γνωστοί στη συνέχεια, προσέφεραν πάρα πολλά. Θέλω να πω και να θυμίσω ότι το Γουέμπλει είναι η μεγαλύτερη διάκριση της εποχής εκείνης, κάτι που μέχρι σήμερα δεν έχει κατορθώσει καμία ελληνική ομάδα, να φτάσει σε τελικό Τσάμπιονς Λιγκ, Κυπέλλου Πρωταθλητριών της εποχής εκείνης».

Η πρέσβειρα της Ουγγρικής πρεσβείας στην Ελλάδα, κ. EszterSandorfi με τη σειρά της τόνισε: «Είναι χαρά και τιμή που σήμερα είμαστε εδώ. Στα τρία χρόνια που είμαι στην Ελλάδα, η πρώτη λέξη που μου λένε όταν τους λέω ότι είμαι από την Ουγγαρία είναι Πούσκας και η δεύτερη Βουδαπέστη. Αυτό δείχνει περισσότερο από οτιδήποτε ότι 43 χρόνια μετά, όλοι θυμούνται το όνομα του Φέρεντς Πούσκας. Την προσεχή Δευτέρα, μετά τη Βουδαπέστη και τη Μαδρίτη θα τιμάται η μνήμη του Πούσκας και εδώ, στην Ελλάδα… Να ευχαριστήσω θερμά τον Παναθηναϊκό, τους παλαιμάχους, τον κ. Σάκουλη αλλά και το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού υπό την αιγίδα του οποίου θα πραγματοποιηθεί η εκδήλωση. Ευχαριστώ τέλος τους Έλληνες φιλάθλους που κρατούν στην μνήμη τους τον Πούσκας».

 Βαγγέλης Μελέκογλου 

By