Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Η Ουκρανία δεν επιβεβαιώνει την αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων

Πολύ σημαντικό βήμα οι προεδρικές εκλογές της 25ης Μαΐου, υποστήριξε ο Γερμανός ΥΠΕΞ

Steinmier trifft Premierminister in Kiew

Η κυβέρνηση του Κιέβου δεν επιβεβαιώνει ότι τα ρωσικά στρατεύματα έχουν αποσυρθεί από τα σύνορα με την Ουκρανίας ανέφερε την Τρίτη ο μεταβατικός υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Αντρίι Ντεστσίτσια στην κοινή συνέντευξη Τύπου την οποία παραχώρησε με τον Γερμανό ομόλογό του Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ.

«Στην παρούσα στιγμή δεν μπορούμε να επιβεβαιώσουμε την αποχώρηση», πρόσθεσε.

Νωρίτερα, ουκρανικά ειδησεογραφικά πρακτορεία επικαλούμενα υψηλόβαθμο αξιωματούχο της συνοριοφυλακής μετέδωσαν ότι οι Ρώσοι στρατιώτες έχουν υποχωρήσει σε βάθος τουλάχιστον 10 χιλιομέτρων από τα σύνορα.

Την Δευτέρα ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλάντιμιρ Πούτιν ανακοίνωσε ότι έδωσε εντολή να επιστρέψουν οι στρατιώτες στις βάσεις τους, όμως ούτε το ΝΑΤΟ ούτε οι ΗΠΑ επιβεβαίωσαν αυτήν την αποχώρηση. Το πρωί το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανέφερε ότι οι στρατιώτες βρίσκονται στο στάδιο της προετοιμασίας για την αποχώρησή τους.

Αναφερόμενος στις προεδρικές εκλογές οι οποίες θα διεξαχθούν την Κυριακή στην Ουκρανία ο κ. Σταϊνμάγερ επανέλαβε ότι αποτελούν ένα κρίσιμο βήμα και «μια πραγματική ευκαιρία για μια νέα αρχή» στη χώρα.

«Ελπίζουμε ότι αυτές οι εκλογές θα αποτελέσουν την αρχή για τη σταθεροποίηση της Ουκρανίας», είπε παραδεχόμενος ωστόσο ότι υπάρχουν και ορισμένοι «πραγματικοί κίνδυνοι». «Σε κάποιες περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας οι αυτονομιστές θέλουν να παρεμποδίσουν τις εκλογές», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Γερμανός υπουργός.

 

By