Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Η Ουκρανία και τα Σκόπια στην ατζέντα Σαμαρά – Ράσμουσεν

Ανησυχητικές οι εξελίξεις στο Κίεβο, σημείωσε ο γγ του ΝΑΤΟ

rasmusen

Τα γεγονότα στην Ουκρανία, οι εξελίξεις γύρω από το θέμα το Σκοπιανό αλλά και γενικότερα οι εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και της Μ. Ανατολής συζήτησαν ο Αντώνης Σαμαράς και ο  “Αντερς Φογκ Ράσμουσεν, γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ στο Μέγαρο Μαξίμου, το πρωί της Παρασκευής.

Οι δραματικές εξελίξεις στην Ουκρανία δείχνουν τη μεγάλη σημασία που έχει ένας Οργανισμός που προσφέρει σταθερότητα και ασφάλεια όπως το ΝΑΤΟ» δήλωσε ο πρωθυπουργός.  Ο κ. Σαμαράς ανέφερε ακόμη ότι με τον γενικό γραμματέα αντάλλαξαν απόψεις για όλα τα ζητήματα, ενόψει της συνοδού του Οργανισμού στην Ουαλία τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, ενώ πρόσθεσε ότι συζήτησαν για την ολοκλήρωση της αποστολής στο Αφγανιστάν.

Θέλουμε σταθερότητα και ασφάλεια αλλά οι συνθήκες είναι δύσκολες επισήμανε ο πρωθυπουργός. Οι συνθήκες και οι ανατροπές που επικρατούν στην Συρία και στην Μέση Ανατολή προβληματίζουν το ΝΑΤΟ τόνισε και υπογράμμισε την αξιοποίηση του πολιτικού διαλόγου. «Ο θεσμικός μηχανισμός πρέπει να είναι πάντα ενεργοποιημένος και έτσι θα επιτευχθεί και η συνεργασία με το Ισραήλ» σημείωσε ο κ. Σαμαράς, ο οποίος αναφέρθηκε και στη διεύρυνση του ΝΑΤΟ λέγοντας: «κάθε νέα υποψηφιότητα ένταξης αξιολογείται, υπάρχουν τα προενταξιακά στάδια και κάθε χώρα πρέπει να πληροί τα κριτήρια που θέτει η συμμαχία η οποία είναι μία κοινότητα διμοκρατικών αξιών».

Ο κ. Ράσμουσεν, από την πλευρά του, καταδίκασε την αιματοχυσία στην Ουκρανίας. «Καλώ όλα τα μέλη να σταματήσουν το σπιράλ της βίας» τόνισε ο κ. Ράσμουσεν και πρόσθεσε: «η κυβέρνηση της Ουκρανίας έχει ευθύνη να διασφαλίσει ότι δεν θα εμπλακεί ο στρατός. Ο μόνος τρόπος να προχωρήσουμε είναι ο διάλογος».

Ο Δανός αξιωματούχος βρίσκεται στην Αθηνα, όπου πραγματοποιείται η διήμερη άτυπη συνεδρίαση των υπουργών Άμυνας της ΕΕ.

Οι υπουργοί Άμυνας συζητούν θέματα που αφορούν στις εν εξελίξει επιχειρήσεις της ΕΕ, με αιχμή τη σχεδιαζόμενη επιχείρηση στην Κεντρική Αφρικανική Δημοκρατία, καθώς και για τα επόμενα βήματα για την υλοποίηση των αποφάσεων του Συμβουλίου Κορυφής το Δεκέμβριο του 2013.

By