Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Παρέμβαση της Εύας Καϊλή για την τουρκική επιθετικότητα στην κυπριακή ΑΟΖ

«Για ποιά Ευρωπαϊκή Ένωση μιλάμε, αν επιτρέπει να υπάρχουν κράτη – μέλη που θα μπορούν να ασκούν κυριαρχικά δικαιώματα και κράτη μέλη που δεν θα μπορούν;»

kaili_eva

Η επιθετικότητα της Τουρκίας και η παραβίαση της ΑΟΖ της Κύπρου, συζητήθηκε χθες στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Υπερψηφίστηκε το Ψήφισμα που κατέθεσαν από κοινού όλες οι πολιτικές Ομάδες, στο οποίο γίνονται αυστηρές υποδείξεις για σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο και μετά από αρκετά χρόνια σιωπής, σχεδόν με μια φωνή, φάνηκε η αλληλεγγύη των κρατών μελών της Ε.Ε. απέναντι στις απειλές που δέχεται μια χώρα της Ε.Ε.

Οι συντονισμένες και εξαιρετικά σοβαρές προσπάθειες των Ευρωβουλευτών της Κύπρου, με την ξεκάθαρη και σταθερή στήριξη των Ελλήνων Ευρωβουλευτών, εγκαίρως ανέδειξε την ανάγκη για μια ισχυρή και ενωμένη Ευρώπη τώρα, αλλά και σε κάθε ανάλογη περίπτωση.

Στην παρέμβαση της η επικεφαλής της Ελιάς, Εύα Καϊλή, τόνισε την διάσταση που έχει λάβει η επιθετικότητα της Τουρκίας και το ότι αγνοεί το Διεθνές Δίκαιο και τις συνέπειες στην συνέχιση της ενταξιακής της πορείας.

«Είκοσιπέντε χρόνια από την πτώση του τείχους του Βερολίνου, όταν η Ευρώπη έδειξε γνήσια αλληλεγγύη βασισμένη στο δίκαιο των λαών, στις αρχές της ελευθερίας και στη κοινή λογική, η Λευκωσία έμεινε η τελευταία πρωτεύουσα της Ευρώπης με «τείχος», αποτέλεσμα στρατιωτικής εισβολής, παράνομης κατοχής και συστηματικής προσπάθειας απομόνωσης μιας Ευρωπαϊκής χώρας» τόνισε και πρόσθεσε:

«Η αλληλεγγύη προς την Κύπρο που προσπαθεί να διαφυλάξει την κυριαρχία της και να ασκήσει τα βασικά κυριαρχικά της δικαιώματα όπως ακριβώς τα ασκείτε εσείς στις δικές σας χώρες ελεύθερα, χωρίς τρομοκρατία και απειλές, είναι ζήτημα Αρχής για μια Ευρώπη που βασίζεται στην αρχή του Δίκαιου και της κοινής λογικής».

«Για ποιά Ευρωπαϊκή Ένωση μιλάμε, αν επιτρέπει να υπάρχουν κράτη – μέλη που θα μπορούν να ασκούν κυριαρχικά δικαιώματα και κράτη μέλη που δεν θα μπορούν; Πως να υπάρξει Ευρωπαϊκή Ένωση, αν αυτή δεν έχει σύνορα και μαζί το κουράγιο και την γενναιότητα να τα υπερασπιστεί όταν χρειαστεί, από οποιαδήποτε μικρή ή μεγάλη αμφισβήτηση;» διερωτήθηκε για τα «ρήγματα» που προκαλούνται στην Ένωση.

Επιπλέον, η κ. Καϊλή υπογράμμισε πως «η υπεράσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων των κρατών-μελών είναι ζωτικής σημασίας. Σήμερα είναι η Κύπρος, αύριο θα είναι οι χώρες της Βαλτικής και μεθαύριο η Φινλανδία. Μην επιτρέψετε σήμερα να δημιουργηθεί «προηγούμενο» που κάποιος θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει στο μέλλον».

Αναφερόμενη στο ψήφισμα, η ευρωβουλευτής της Ελιάς ανέφερε τα εξής :

«Για πρώτη φορά ψήφισμα της πολιτικής ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών (S&D) για θέματα που αγγίζουν την Ευρωπαϊκή διευθέτηση των τουρκικών προκλήσεων στην Κυπριακή ΑΟΖ κινείται σε πλαίσιο που μπορεί να γίνει αποδεκτό από Κυπρίους και Έλληνες, αλλά και από την πλειοψηφία όλων των εθνικών αντιπροσωπειών, διακομματικά! Δόθηκε ένα ισχυρό μήνυμα, μήνυμα ενότητας και αλληλεγγύης από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Επιπλέον, το ψήφισμα άρει την οδηγία NAVTEX, ζητώντας να αποσυρθούν τα πλοία που παραβιάζουν το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, από την ΑΟΖ της Κύπρου, και απαντάει έτσι σε κάθε προσπάθεια διαστρέβλωσης της πραγματικότητας και δημιουργίας εντυπώσεων από την Τουρκία».

By