Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Η πειρατεία σκοτώνει τη μουσική βιομηχανία;

headphones-7-512Σύμφωνα με έρευνα που διεξήγαγε το Κοινό Κέντρο Ερευνών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην οποία συμμετείχαν 16.000 Ευρωπαίοι, η πειρατεία σαφώς και επηρεάζει αρνητικά τις πωλήσεις της μουσικής βιομηχανίας όμως σε ότι αφορά τις διαδικτυακές πωλήσεις, τα αποτελέσματα της έρευνας παρουσιάζουν μια διαφορετική εικόνα.

Η παράνομη μεταφότρωση μουσικής δεν έχει καμία ουσιαστική επίδραση στις ψηφιακές on-line πωλήσεις. Σύμφωνα με την έρευνα, η πλειοψηφία της μουσικής που έγινε download παράνομα από τους συμμετέχοντες στην έρευνα, δεν θα αγοράζονταν αν δεν ήταν διαθέσιμη από τα παράνομα sites. Οι ερευνητές δηλώνουν πω αν και υπάρχει παραβίαση των πνευματικών δικαιωμάτων, είναι απίθανο να πλήττονται τα έσοδα από την ψηφιακή μουσική.

Ένα ακόμη ενδιαφέρον εύρημα είναι η μικρή άνοδος των πωλήσεων ψηφιακής μουσικής εξαιτίας των υπηρεσιών streaming. «Σύμφωνα με τα αποτελέσματά μας, μία αύξηση κατά 10% των clicks σε νόμιμα sites που προσφέρουν υπηρεσίες streaming, οδήγησε σε μία αύξηση κατά 0,7% των clicks σε νόμιμα sites που πωλούν ψηφιακή μουσική» επισημαίνουν οι ερευνητές.

Όπως ήταν αναμενόμενο, η έρευνα προκάλεσε την έντονη αντίδραση των εκπροσώπων της μουσικής βιομηχανίας. Η γνωστή International Federation of the Phonographic Industry (IFPI) ανακοίνωσε ότι «τα ευρήματα δεν συνδέονται με την εμπορική πραγματικότητα. Αν και ένα μεγάλο τμήμα των χρηστών που κατεβάζει παράνομα μουσική δεν αγοράζει καθόλου μουσική, δεν είναι λογικό ότι η παράνομη συμπεριφορά δεν επηρεάζει τις νόμιμες πωλήσεις ψηφιακής μουσικής».

(Πηγή: time.com)[space size=»30″]

 

By