Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Η περιπέτεια ενός καρκινοπαθούς στην Ελλάδα της κρίσης

Οι ασθενείς στην Ελλάδα περνούν το δικό τους μαρτύριο. Τί απαντούν φαρμακευτικές και ο υπουργός Υγείας.

 

Cancer-patientΤις ελλείψεις φαρμάκων, τις περικοπές δαπανών σε θέματα υγείας, τα περιορισμένα αποθέματα των φαρμακευτικών εταιρειών και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ασθενείς στην Ελλάδα της κρίσης αναδεικνύει το CNN, με σημερινό του ρεπορτάζ.

Η μαρτυρία της καρκινοπαθούς, που τους τελευταίους δύο μήνες λόγω έλλειψης φαρμάκων, αντιμετωπίζει τεράστιες δυσκολίες για να κάνει τις απαιτούμενες θεραπείες, αναδεικνύει το φαύλο κύκλο ανάμεσα σε ασθενή – κράτος – απόθεμα φαρμακευτικών εταιρειών.

«Αντιμετωπίζω την αρρώστια τα τελευταία έξι χρόνια και πλέον δεν μπορώ να βρω τα φάρμακα που χρειάζομαι», αναφέρει η ασθενείς,  ενώ προσθέτει ότι «το να εξασφαλίζω τη θεραπεία μου κάθε δύο βδομάδες είναι ζήτημα ζωής και θανάτου για εμένα». Παράλληλα, τονίζει ότι «ο σύζυγος μου και εγώ έχουμε δύο παιδιά να στηρίξουμε και η δουλειά του άντρα μου, ο οποίος είναι πωλητής ψαριών, περνά από κρίση, με αποτέλεσμα η κατάσταση να είναι πολύ δύσκολη».

Στην παραπάνω εικόνα προστίθενται και οι δηλώσεις μη κυβερνητικών οργανώσεων που υποστηρίζουν ότι δέχονται κλήσεις σε γραμμές βοήθειας από τους πανικόβλητους ανθρώπους που δεν μπορούν να πάρουν στα χέρια τους τα φάρμακα που χρειάζονται.

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου των φαρμακευτικών εταιρειών στην Ελλάδα, Κωνσταντίνος Φρουζής, ο οποίος είναι επίσης αντιπρόεδρος της Novartis, προειδοποιεί ότι «οι εταιρείες κατευθύνονται προς ένα αδιέξοδο. Είναι αδύνατο να διευθύνουν μια επιχείρηση όταν δεν υπάρχει ρευστότητα για να προγραμματίσουν τις μελλοντικές δαπάνες».

Υπάρχουν νομικοί περιορισμοί που εξασφαλίζουν ότι η προμήθεια φαρμάκων δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί όπως οποιαδήποτε άλλη προμήθεια εμπορεύματος. Οι φαρμακευτικές εταιρείες δεσμεύονται νομικά να συνεχίσουν να προμηθεύουν τα νοσοκομεία με τα λεγόμενα «κρίσιμα φάρμακα», στα οποία συμπεριλαμβάνουν εκείνα που αφορούν ασθένειες όπως το HIV.

Ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λυκουρέντζος παραδέχεται πως παρά τα τεράστια δάνεια διάσωσης της χώρας, αυτή τη στιγμή η οφειλή του κράτους έναντι των φαρμακευτικών εταιρειών και των φαρμακείων συσσωρεύεται περίπου στα 2 δισ. ευρώ.

Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Μάριος Σαλμάς είπε, ότι η σημερινή έλλειψη φαρμάκων στην ελληνική αγορά είναι τεχνητή, ενώ κατηγόρησε τις εταιρείες και τα φαρμακεία πως επιλέγουν, λόγω του χαμηλού κόστους αγοράς των φαρμάκων έναντι άλλων ευρωπαϊκών χωρών, την εξαγωγή των αποθεμάτων τους στην Ευρωπαϊκή “Ενωση, αποσκοπώντας στην αύξηση της κερδοφορίας τους.

[space size=»30″]

 

By