Πέμπτη, 19 Μαΐου, 2022

Η πληθώρα των αιτήσεων μπλοκάρει την καταβολή του εφάπαξ

Ξεπερνούν τις 30.000 οι αιτήσεις

efapax800_240214

Βραχυκύκλωμα στη χορήγηση του εφάπαξ δημιουργεί η νέα λίστα αναμονής που δημιουργείται στα Ταμεία Πρόνοιας από 30.000 και πλέον αιτήσεις, ενώ ελλοχεύει ο κίνδυνος η καθυστέρηση καταβολής του, σε κάποιες περιπτώσεις, να αγγίξει ακόμα και τα 4 χρόνια.

Ειδικότερα αν πληρωθούν όλες μαζί τότε το βοήθημα θα πέσει κατακόρυφα, ίσως και στο 50%, ενώ αν οι πληρωμές γίνουν σταδιακά, τότε οι μειώσεις θα είναι μεν μικρότερες, αλλά οι πληρωμές θα πάνε πίσω κατά 2 ως και 4 χρόνια για όσους έχουν συνταξιοδοτηθεί από τον Σεπτέμβριο του 2013 και μετά επηρεάζονται από το νέο μαθηματικό τύπο για τον υπολογισμό του εφάπαξ.

Στη λίστα αναμονής σύμφωνα με τα στοιχεία που συνέλεξε ο «Ελεύθερος Τύπος», από τα ταμεία πρόνοιας, βρίσκονται αυτή τη στιγμή:

-29.000 νέες αιτήσεις απονομής εφάπαξ που έχουν υποβληθεί στο Ταμείο Πρόνοιας του Δημοσίου (ΤΠΔΥ) εκ των οποίων οι 22.000 προέρχονται από συνταξιοδοτηθέντες του στενού δημόσιου τομέα και άλλες 7.000 από τους δήμους και άλλα νομικά πρόσωπα που έχουν ενταχθεί στο ΤΠΔΥ.

-1.000 νέες αιτήσεις απονομής εφάπαξ που έχουν υποβληθεί στο Ταμείο Πρόνοιας του Ιδιωτικού Τομέα (ΤΑΠΙΤ).

-800 νέες αιτήσεις απονομής εφάπαξ που εκκρεμούν στον Λογαριασμό Πρόνοιας του ΙΚΑ από συνταξιοδοτηθέντες του ΙΚΑ, του ΟΑΕΔ, των Νοσοκομείων και άλλων οργανισμών (ΝΠΔΔ) του Δημοσίου.

Τα ταμεία δεν έχουν ακόμα στα χέρια τους τον συντελεστή βιωσιμότητας που καθορίζει τα ποσά που δικαιούνται όσοι έχουν συνταξιοδοτηθεί μετά τον Σεπτέμβριο του 2013 και επηρεάζονται από το νέο μαθηματικό τύπο, με αποτέλεσμα να μη βγάζουν καμία νέα απόφαση.

Δε γίνεται καμία νέα πληρωμή καθώς δεν έχει προσδιοριστεί από την αρμόδια γενική διεύθυνση Κοινωνικής Ασφάλισης του υπουργείου Εργασίας και την Αναλογιστική Αρχή ο συντελεστής βιωσιμότητας που θα καθορίζει τα τελικά ποσά που θα πάρουν οι δικαιούχοι.

Απόρροια της καθυστέρησης είναι ότι ουδείς, από όσους έχουν αποχωρήσει, μετά τον Σεπτέμβριο του 2013, γνωρίζει το ύψος του εφάπαξ για το 2014 και την ίδια στιγμή συσσωρεύονται νέες αιτήσεις που κάνουν το πρόβλημα εκρηκτικό.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By