Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Η προειδοποίηση για τον Ξηρό που δεν εισακούστηκε

Πριν από έξι μήνες η Ασφάλεια είχε προειδοποιήσει για τους κινδύνους φυγής επικίνδυνων κρατουμένων

dendias638_091013

Πριν από έξι μήνες η Ασφάλεια είχε προειδοποιήσει για τους κινδύνους φυγής επικίνδυνων κρατουμένων.

Στο κενό έπεσαν οι προειδοποιήσεις της Αστυνομίας προς τις Δικαστικές Αρχές και το υπουργείο Δικαιοσύνης, για τους κρατούμενους που δεν επιστρέφουν στις φυλακές χρησιμοποιώντας τις άδειες ως μέσο για να δραπετεύσουν.

Η προειδοποίηση που είχε διατυπώσει εγγράφως τον περασμένο Ιούνιο η Διεύθυνση Ασφαλείας του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και έπεσε στο κενό, επαληθεύτηκε προχθές το βράδυ με τη φυγή του καταδικασμένου τελεσιδίκως ως δολοφόνου της 17 Νοέμβρη, Χριστόδουλου Ξηρού.

Το έγγραφο της Ασφάλειας, σύμφωνα με την εφημερίδα «Τα Νέα»,  το οποίο αγνοήθηκε έγραφε επί λέξει:

«Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στην υπηρεσία μας στοιχεία, ικανός αριθμός κρατουμένων που λαμβάνον άδεια δεν επιστρέφουν στα σωφρονιστικά καταστήματα μετά τη λήξη αυτής και εξακολουθούν να συμμετέχουν ενεργά στη βαρύνουσα εγκληματικότητα, γεγονός που επιβαρύνει ιδιαίτερα τη δημόσια ασφάλεια της χώρας (επηρεάζουν σε αριθμό πολλαπλάσιο του αριθμού τους την εγκληματικότητα) και την επιχειρησιακή δράση της Ελληνικής Αστυνομίας, σπατάλη ανθρώπινων πόρων και μέσων επί μακρό χρονικό διάστημα για τον εντοπισμό και την εκ νέου σύλληψη τους), ενώ κλονίζει το αίσθημα ασφαλείας των πολιτών».

Έρευνα για το «ρεβεγιόν»

Στο μεταξύ, τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Πειραιά προκειμένου να διερευνηθεί αν υπάρχουν ευθύνες σωφρονιστικών υπαλλήλων και αν έχουν διαπραχθεί αδικήματα όπως παράβαση καθήκοντος, διέταξε ο Ειδικός Γραμματέας Σωφρονιστικής Πολιτικής του Υπουργείου Δικαιοσύνης, με αφορμή τις αποκαλύψεις ότι ο Χ. Ξηρός έκανε ρεβεγιόν στις φυλακές Κορυδαλλού μαζί με τους προφυλακισμένους «Πυρήνες της Φωτιάς», που κρατούνται σε άλλη πτέρυγα.

Σύμφωνα με σωφρονιστικούς υπαλλήλους την παραμονή Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς τα κελιά στις πτέρυγες μένουν ανοιχτά μέχρι αργά, ενώ αν κάποιος κρατούμενος το ζητήσει μπορεί να λάβει ειδική άδεια για να μεταβεί σε άλλη πτέρυγα.

 

(Visited 1 times, 1 visits today)
By