Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Η πρόταση δυσπιστίας ανατρέπει τον κυβερνητικό σχεδιασμό

Για την Τετάρτη αναβάλλεται η ψήφιση του Πολυνομοσχεδίου, μετά την κατάθεση δυσπιστίας κατά του υπουργού Οικονομικών

voulia600ii_290314

Ραγδαίες οι εξελίξεις στο πολιτικό και οικονομικό σκηνικό της χώρας, καθώς η πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας εναντίον του υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, ανατρέπει τα σχέδια της κυβέρνησης με την ψήφιση του Πολυνομοσχεδίου να αναβάλλεται για την Τετάρτη.

Σύμφωνα με τον κανονισμό της Βουλής, η συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας θα διαρκέσει 3 ημέρες με το Σώμα να καλείτε το βράδυ της Τρίτης να υπερψηφίσει ή να καταψηφίσει τον υπουργό Οικονομικών. Την Τετάρτη, αφότου θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία της πρότασης δυσπιστίας, θα συνεχισθεί και η συζήτηση για το Πολυνομοσχέδιο, που αναμένεται να ψηφισθεί το βράδυ της Τετάρτης, μετά και τις τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών.

Για την κυβέρνηση η αναβολή θα έχει επιπτώσεις, καθώς Τρίτη και Τετάρτη (1-2 Απριλίου) θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα η συνεδρίαση του άτυπου Ecofin (συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ), με την ελληνική οικονομία να βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα. Η πρόταση δυσπιστίας εμποδίζει την κυβέρνηση να φέρει στο ECOFIN το ψηφισμένο Πολυνομοσχέδιο με τις μεταρρυθμίσεις, που είχαν συμφωνηθεί με την τρόικα.

Νίκος Ιτσινές

By