Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Η πρώτη αποδοχή του «ψεύτικου χρήματος» από πανεπιστήμιο στην Κύπρο!

Το διεθνές ενδιαφέρον προκαλεί η είδηση στα μεγάλα οικονομικά sites

Bitcoin developer Amir Taaki

Το ιδιωτικό πανεπιστήμιο της Λευκωσίας (Intercollege of Nicosia) στην Κύπρο είναι το πρώτο πανεπιστήμιο παγκοσμίως που θα αναγνωρίσει το bitcoin (γνωστό στο χώρο της οικονομίας ως «ψεύτικο χρήμα»),  όπως αναφέρει ανακοίνωση στο site του ιδρύματος.

Όπως σημειώνεται σ” αυτή, το μεγαλύτερο ιδιωτικό πανεπιστήμιο της χώρας θα παρέχει στους σπουδαστές – πελάτες του και πτυχίο Master στις ψηφιακές συναλλαγές, σκοπεύοντας να τονώσει στην Κύπρο το ενδιαφέρον στις συναλλαγές bitcoin και στις διατραπεζικές συναλλαγές.

«Νομίζουμε ότι οι ψηφιακές συναλλαγές θα βοηθήσουν στην παροχή οικονομικών υπηρεσιών σε χώρες που έχουν μικρή ανάπτυξη του τραπεζικού τους συστήματος» ανέφερε ο Χρήστος Βλάχος, οικονομικός υπεύθυνος του πανεπιστημίου.

Η είδηση έχει προκαλέσει μεγάλο ενδιαφέρον με το cnbc -από τα κορυφαία οικονομικά sites στον κόσμο- να έχει εκτενή αναφορά για αυτή την κίνηση του κυπριακού ιδρύματος.

Τι είναι το bitcoin

Το bitcoin επινοήθηκε το 2009 από έναν ειδικό στην πληροφορική ο οποίος κρύβεται πίσω από το ψευδώνυμο Σατόσι Νακαμότο και επιθυμούσε να δημιουργήσει ένα νόμισμα που να μην εξαρτάται από καμιά κεντρική τράπεζα ή χρηματοπιστωτικό θεσμό. Ένα είδος ηλεκτρονικού νομίσματος δημιουργημένου από κομμάτια πολύπλοκων κωδίκων πληροφορικής που δημιουργούνται αυτόματα από υπολογιστή, μια διαδικασία που αποκαλείται «εκτύπωση» και μπορεί θεωρητικά να αναπαραχθεί από οποιονδήποτε έχει στην κατοχή του έναν υπολογιστή.

Το λογισμικό είναι προγραμματισμένο ώστε να παρουσιάζει εκθετική δυσκολία στην «εκτύπωση» νέων bitcoins, ο συνολικός αριθμός των οποίων σε κυκλοφορία είναι περιορισμένος στα 21 εκατομμύρια.

Μόλις δημιουργηθούν, τα bitcoins αποθηκεύονται στο σκληρό δίσκο του υπολογιστή του ιδιοκτήτη τους, σ” ένα εικονικό πορτοφόλι, και μπορούν να ανταλλάσσονται με τρίτους. Τέτοιες συναλλαγές γίνονται χωρίς να χρειάζεται να περάσει κανείς από την τράπεζα και παραμένουν ανώνυμες.

Όμως είναι και επικίνδυνες: τον Ιούνιο του 2011, χάκερ επιτέθηκαν σε εικονικά πορτοφόλια τα οποία άδειασαν εν αγνοία των ιδιοκτητών τους.

By